Írdalá

2021.02.04. 07:33

A 110 százalék elérése a célja az őshonos kisebbségekért indított aláírásgyűjtő kampánynak

A február 7-én záruló aláírásgyűjtés után megszámolják és hitelesítik az aláírásokat, és a kampány szervezői nem szeretnék, ha néhány érvénytelen aláíráson múlna a sikerük. Ezért a kampány szervezői továbbra is kérnek mindenkit, aki még nem tette meg, hogy írja alá a kezdeményezést, hiszen minden aláírás számít február 7-ig.

Az előírt szavazatszám 110 százalékának összegyűjtése a célja az őshonos kisebbségekért indított aláírásgyűjtő kampánynak – mondta Veres Hilda, az „Írdalá” kampány operatív igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Megjegyezte: eddig 1 millió 124 ezer aláírást gyűjtöttek.

Ismertette: vasárnap Spanyolország után a nyolcadik országban, Szlovéniában is összegyűlt az előírt mennyiségű szavazat.

„Ez elképesztő siker” – mondta, hozzátéve, tovább hajráznak, hogy meglegyen a kilencedik ország is.

Felidézte: a kezdeményezés lényege, hogy az Európában őshonos kisebbségek közvetlenül hozzájuthassanak a kohéziós erőforrásokhoz, amelyek biztosítanák fennmaradásukat, hagyományaik és kultúrájuk megőrzését.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Az aláírások gyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét, amely így 2021. február 7. lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában