Járvány

2021.02.24. 13:25

Dánia megszigorította a járványügyi korlátozásokat

A dán parlament nagy többséggel elfogadott kedden egy új járványügyi törvényt, amely tág teret ad a parlamentnek abban, hogy milyen szigorú korlátozásokat vezessenek be a koronavírus elleni hatékony küzdelem érdekében.

A jövő hétfőn életbe lépő törvény olyan módosításokat vált fel, amelyeket még tavaly márciusban hoztak. Ez utóbbiak alapján vannak most kijárási korlátozások az országban február végéig.

A jogszabály nagyobb hatalmat ad a parlamentnek, mint amellyel eddig rendelkezett. Az egészségügyi miniszternek például minden egyes intézkedéshez előbb meg kell szereznie a parlament többségének támogatását. Kijárási korlátozásokat sem lehet bevezetni a törvényhozás jóváhagyása nélkül. Viszont a miniszter saját hatáskörben visszavonhat bizonyos, hatályban lévő előírásokat, illetve könnyíthet rajtuk. Mette Frederiksen miniszterelnök szerdán jelenti be, hogy az új törvény alapján a kormány mennyiben akar változtatni március elején a járványügyi intézkedéseken.

Múlt pénteken jelentették be Koppenhágában, hogy szigorítják az ellenőrzést a német határon, mert jelentősen növekedett a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációival megbetegedettek száma az észak-német Flensburg városban.

Dániában keddig 209 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 2344 volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában