hálapénz

2021.02.07. 13:47

Felpörgött a korrupciómegelőzés az egészségügyben

Már működik a Nemzeti Védelmi Szolgálat egészségügyi korrupció ellen fellépő különleges új egysége.

Már működik a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztálya – tudta meg a Magyar Nemzet.

A főosztálynak ebben a pillanatban is van már védelmi feladata, attól függetlenül, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése még nem minden egészségügyi dolgozónál történt meg. Erről február 28-ig kell nyilatkozniuk az érintetteknek. Az új főosztály március 1-jével lép majd fel – úgymond „véd” a korrupciótól – az egészségügyi szolgálati jogviszonyban lévők esetében, de például az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és valamennyi foglalkoztatottjuk esetében már végzi a bűnmegelőző, bűnfeltáró tevékenységét. Az NVSZ új főosztálya az országot gyakorlatilag lefedve hat területre és ehhez igazodó szervezeti egységre tagozódik.

Az új főosztály pesti osztályból, budai és Pest megyei osztályból, valamint területi osztályból áll. A területi osztály debreceni, szegedi, pécsi és szombathelyi kirendeltségekre tagozódik.

Az NVSZ vezetői felvették a kapcsolatot mind a Magyar Orvosi, mind a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával, mivel a cél jól felfogott érdekből közös: a korrupció, a hálapénz ellen csak a szakmai szervezetekkel közösen fellépve lehet sikert elérni.

Az NVSZ főigazgatójának kezdeményezésére létrejött egyeztetés súlyát, a téma fontosságát jelzi az egyeztetésen résztvevők személye. A MOK elnökségének képviseletében részt vett Kincses Gyula elnök, Meglécz Katalin titkár és Böszörményi-Nagy Géza, az Országos Etikai Bizottság elnöke, az NVSZ részéről a megbeszélésen az NVSZ főigazgatója, Bolcsik Zoltán vezérőrnagy, Farkas László dandártábornok, a Közigazgatási Szervek Védelmi Szolgálata Igazgatóságának (KSZVSZI) az igazgatója, Mező László ezredes, a KSZVSZI katasztrófavédelmi szervek főosztályának a vezetője és Váradi Piroska, szintén a KSZVSZI korrupciómegelőzési főosztályának a vezetője.

A megbeszélésen egyeztettek az NVSZ fő céljairól, vagyis a hálapénz megszüntetéséről és az egészségügyi közbeszerzések tisztaságáról.

Március 1-jétől a védelmi tisztek napi szinten együttműködnek az egészségügyi intézmények vezetésével, dolgozóival, és szükség esetén segítséget nyújtanak. A MOK és az NVSZ is úgy látja, hogy

a hálapénznek nevezett vesztegetési pénz visszaszorításához és megszüntetéséhez a hangsúlyt nem a szankciókra, hanem a megelőzésre kell helyezni.

Ezért mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a lakosság körében felvilágosításra, kampányra van szükség, melyben a két szervezet együtt tud működni.

A médiában próbavásárlásnak nevezett megbízhatósági vizsgálatokról a MOK azt a tájékoztatást kapta, hogy ezeknek a egészségügyben foganatosított vizsgálatoknak is a fő célja a korrupció megelőzése lesz.

Ezeket a vizsgálatokat szigorú jogszabályi keretek között, a szükséges engedélyek birtokában hajtják majd végre. A kamara vezetői megerősítést kaptak arról, hogy az NVSZ-nek nincs nyomozati hatásköre. (Bűncselekmény gyanúja esetén feljelentést tesznek az illetékes nyomozó hatóságnál, ahol lefolytatják a nyílt nyomozást. – egészítette ki a Magyar Nemzet.) A MOK vezetői kérték, hogy az NVSZ ne csak a negatív, de a pozitív tapasztalatait is ossza meg a kamarával és a közvéleménnyel, melyre a NVSZ vezetése nyitottnak mutatkozott.

A MOK közleménye leszögezi: összességében a konstruktív és progresszív együttműködés a céljuk az egészségügy rendszerváltása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában