Ország-világ

2021.02.20. 08:32

Lyukra futott az oknyomozó csapat

A Direkt 36 nevű magyar oknyomozó csapat február 1-én közölt cikkében azt sugallta, a magyar hatóságok szándékosan hagyják nálunk bujkálni a politikai gyilkosságot elkövetett és szerintük ma is világszerte keresett bangladesi Haris Ahmedet. Ezzel szemben a férfi hazájában már két éve kegyelmet kapott.

A Direkt 36 nevű magyar oknyomozó csapat február 1-én bombasztikusnak szánt cikket közölt a 444.hu portálon, melyben lerántja a leplet egy bangladesi politikai gyilkosság azóta is szökésben lévő elkövetőjéről, aki megállapításuk szerint hamis néven Budapesten bujkál és üzletember – írja a Magyar Nemzet.

Az előzményeket így foglalták össze. „Banglades fővárosának egyik utcáján 1996. májusában egy férfit többen közrefogtak és meglőttek, összesen kilencszer. Két hét múlva, a kórházban halt bele a sérüléseibe. ”Ez nem egyszerű emberölés, hanem egy akkor már évtizedek óta dúló véres politikai belháború újabb epizódja volt. A bűntényben érintett emberek és politikai szövetségeseik pedig azóta is meghatározzák az ázsiai ország politikáját. A lelőtt férfi a halála előtt a kórházban tanúvallomást tett. A gyilkosságot eszerint három testvér, az Ahmed fivérek követték el. Ítélet csak nyolc évvel később született az ügyben. Az egyik testvért, Josefet halálra ítélték, több mint húsz évet börtönben töltött, végül elnöki kegyelmet kapott. Két testvérét, Anist és Harist életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de ők elmenekültek az országból még azelőtt, hogy börtönbe vonultak volna – és azóta is szökésben vannak. Anis jelenleg Malajziában él.

Haris Ahmed pedig – hamis személyazonossággal – 2015-ben Budapestre költözött, és azóta is itt üzletel. Ez az Al Jazeera oknyomozó csapatának kutatásaiból derül ki, amelyet a Direkt36 segített Magyarországon.„

A Direkt 36 tényként közölte még az alábbiakat.

”A hamis személyazonosságra azért volt szükség, mert Haris valójában veszélyes bűnöző és egy rendkívül befolyásos család tagja. Jelenleg is szerepel Banglades legkeresettebb bűnözőinek listáján, korábban az Interpol is körözte (innen 2019 márciusát követően törölték, a szervezet nem árulta el, hogy miért).„

A cikk végigfutott a teljes magyar ellenzéki sajtón, valamennyi utánközlő szerint Harist ma is világszerte keresik.

Az állítások valóságtartalmát azonban alapjaiban rengette meg a pénteken hajnalban Bangladesben nyilvánosságra került hivatalos bejelentés.

Banglades vezető angol nyelvű napilapjában, a The Daily Star online kiadásában megjelent cikk szerint Asaduzzaman Khan bangladesi belügyminiszter a helyi sajtónak elmondta, hogy Anis Ahmed és Haris Ahmed (utóbbi az Al-Jazeera oknyomozó riportja szerint Magyarországon Hasan Mohammad néven bujkáló, gyilkosságért elítélt férfi) annak idején a jogszabályoknak megfelelően kegyelemben részesültek,

„szabadlábra helyezésük megfelelő eljárással történt, az ügyben nincs semmi titkolni való”.

A miniszter szerint 2019. március 28-án a belügyi tárca már akkor kiadott egy értesítést a kegyelemről, az pedig, hogy Haris fényképe ezt követően még évekig a bangladesi rendőrség körözési listáján szerepelt, „kommunikációs hiba”. 2021. február 12. után a kép eltűnt a listáról, majd 2021. február 15-én ismét felkerült és a mai napig megtalálható ott (Bangladesh Police).

Újságírói kérdésre a rendőrség illetékese elmondta, nem tudja, hogy a kép miért van még kint a körözési listán, illetve azt sem tudja, hogy az értesítés a kegyelemről a körözés-irányító rendőrségnek továbbításra került-e.

Az Al-Jazeera dokumentumfilmje szerint Harist és két testvérét – Anis Ahmed és Tofail Ahmed más néven Josef – bűnösnek találták Musztafizur Rahman Musztafa politikus 1996-os meggyilkolásában. A katari televíziós csatorna által sugárzott ”A miniszterelnök összes embere„ című dokumentumfilmben Harist és Anist szökevény elítélteknek nevezték. Beszámolójuk szerint Haris a gyilkosság után Indiában bujkált, majd a magyarországi Budapestre menekült, ahol Mohammad Hasan néven él.

Haris 2019-ben az Interpol körözési listájáról is lekerült, míg testvére, Josef 2018 májusában kapott elnöki kegyelmet.

A magyar oknyomozó csapat cikkének megjelenése után a magyar rendőrség azt közölte, hogy “Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi együttműködés keretében vizsgálja az ügy körülményeit”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában