lemaradás

2021.02.03. 07:21

Új-Zéland jóváhagyta a Pfizer/BioNTech vakcinájának az alkalmazását

A lakosság tömeges oltása vélhetően az év közepétől indul.

Jóváhagyta az új-zélandi gyógyszerészeti felügyelet (Medsafe) a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – jelentette be Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató szerdán.

Ez az első, koronavírus elleni oltóanyag, amely engedélyt kapott az országban.

A Bloomfield jegyezte közlemény leszögezi, hogy a vírus elleni harc következő, kulcsfontosságú lépése az oltás lesz, amely egyébként a tervek szerint tavasszal indul.

„Még sok munka vár ránk, nem vagyunk kint a vízből, de a Pfizer/BioNTech oltóanyagának átmeneti jóváhagyása fontos mérföldkő” – áll a közleményben.

A Medsafe részéről azt közölték, a vakcina megfelelt a felügyelet állította 58 feltételnek.

Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, a Medsafe az engedélyeztetés előtt tájékozódott a vakcinával kapcsolatban más országok gyógyszerfelügyeleteinél is.

„Már mondtam, hogy 2021 az oltás éve. Ez a program az egész évre szól, még csak most kezdtük el – jelentette ki Ardern, leszögezve, hogy nem kívánnak senkivel versenyezni, és elsősorban az oltóanyag biztonságát tartják szem előtt.

Az ellenzék mindazonáltal bírálta a kormányt, azt vetve Wellington szemére, hogy világviszonylatban lemarad az oltási kampányban, és ezzel elveszíti az előnyt, amelyre a fertőzés terjedésének gyors visszaszorításával tett szert.

Új-Zélandon a tervek szerint március végéig kezdik meg a határőrség alkalmazottainak a vakcinálását. Azért oltják be őket először, mert az országban egy ideje nem tudnak közösségen belül kiindult fertőzésről, így a határon dolgozók számítanak a legveszélyeztetettebb csoportnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában