iskolahelyzet

2021.03.08. 09:03

Egy hónapra sem eresztik szélnek az iskolaőröket

Folyamatos a rendre vigyázók toborzása, a rendőrség országszerte várja a jelentkezőket.

A fővárosban és Pest megyében még mindig nincs elég iskolaőr, az ország többi részén ugyanakkor a járványhelyzetben sem maradtak feladat nélkül a bűnmegelőzési szakemberek. Az őrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon kaptak megbízást – derül ki a rendőrség Magyar Nemzetnek adott tájékoztatásából.

Csaknem ötszáz iskolában álltak munkába tavaly szeptemberben az iskolaőrök, a tanév eleji nyüzsgésnek azonban sok intézményben már nyoma sincs, hiszen november óta online oktatás zajlik a középiskolákban. Hétfőtől pedig egy hónapra kiürülnek az általános iskolák is.

A digitális átállás őszi elrendelésekor körbekérdezték az igazgatókat, hogy továbbra is igényt tartanak-e az iskolaőrök napi szintű szolgálatára. Mint kiderült,

az iskolák többségében kérték, hogy maradjon az iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látják biztosítottnak.

Nem kellett elbocsátani azokat sem, akikre helyben nem volt szükség, érdeklődésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hangsúlyozta, ilyen esetekben átvezényelték az illetőt másik iskolába – úgynevezett társ­iskolaőrnek –, és vannak néhányan, akik ideiglenesen a helyi rendőrkapitányságon kaptak bűnmegelőzési feladatokat. Fontos, hogy az átvezénylés csak a digitális tanrend fenntartásáig tart, amint a tantermi oktatás visszaáll, mindenkit visszahelyeznek az eredeti szolgálatteljesítési helyére.

Az online oktatásra történő átállás egyébként összesen 73 iskolaőrt érintett eddig, a következő hónap során pedig várhatóan még többen kapnak pótfeladatokat az iskolazár kiterjesztése miatt.

Az ORFK kitért arra is, hogy az iskolaőrség állománya még mindig nincs teljesen feltöltve, a legnagyobb létszám-hiány Budapesten és Pest megyében mutatkozik. A feladatellátás zavartalanságának biztosítása érdekében ezért országos szinten folyamatos a toborzás és az iskolaőri hivatás népszerűsítése.

Mint ismert, az őrség felállításáról tavaly nyáron döntött az Országgyűlés. Amíg volt jelenléti oktatás, munkájuk is akadt bőven:

már az első hónapban több mint kétszáz alkalommal avatkoztak be.

Ezek döntő többsége egyébként csak figyelemfelhívás volt, testi kényszert mindössze két esetben alkalmaztak. A legtöbb beavatkozást Nógrád, Borsod és Szolnok megyében regisztrálták az első időszakban. Az őrök legfőbb feladata a házirend betartatása: megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát, meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és elfoghatják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el. Lőfegyverük nincs, használhatnak viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően.

Az iskolaőröknek rendészeti, pedagógiai, pszichológiai képzésen és egészségügyi alkalmasságin is részt kell venniük, mielőtt a gyerekek közé engedik őket. Az ORFK jelezte:

az iskolaőrség hatékonyságát mérik is, többek közt az iskolaigazgatók visszajelzései alapján, de rendszeres eligazításokat, beszámoltatásokat, ellenőrzéseket is végeznek az őrök körében,

és elemzik az általuk tett intézkedéseket is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában