Ország-világ

2021.04.20. 18:37

A magyarok kétharmada elutasítja a genderelméletet

A magyar társadalom döntő többsége elutasítja a nemek teremtettségének, illetve a biológiai nemek megkérdőjelezését.

A magyar felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68,5 százaléka szerint a férfi és női nemek velünk született tulajdonságok és csupán 22 százalék gondolja azt, hogy életünk során ezeket megválaszthatnánk – derül ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásábólírja a Mandiner.

Az 1000 fős, reprezentatív mintán készült felmérés szerint mindemellett a megkérdezettek szintén kétharmada, 66 százaléka mondja azt, hogy csak két nem, férfi és női létezik, és mindösszesen 24 százalék gondolja úgy, hogy létezhetnek „további nemek” is – áll az Alapjogokért Központ első közvélemény-kutatásának eredményei közt.

A magyar társadalom döntő többsége elutasítja a nemek teremtettségének, illetve a biológiai nemek megkérdőjelezését.

A központelemzése szerint a 22%-os arány azt is mutatja, hogy az elmúlt időszakban hazánkban is egyre erőteljesebben jelen lévő genderérzékenyítés hatásos tud lenni.

A Központ elemzéséből kiderül, hogy bár a magyarok közel negyede elfogadja a társadalmi neveket, ha azok egy felnőtt saját döntését tükrözik, a magyar társadalomban közel egyhangú annak megítélése, hogy

nem szabad megengedni azt, hogy szülői engedéllyel akár kiskorú gyermekeken is lehessen nemi átalakító műtéteket végezni.

Ezt a magyarok 86 százaléka elutasítja és mindössze a megkérdezettek 6 százaléka mondja azt, hogy egyetért a gyerekeken végzett nemi átalakító műtétekkel.

Az Alapjogokért Központ felmérése alapján bár a társadalomnak csak 52 százaléka nem ért egyet azzal, hogy Jókai Mór Az arany ember című regényében a nemi szerepek ábrázolása elavult lenne, több mint 70 százaléka utasítja el azt, hogy az ilyen műveket levegyék a fiatalok olvasmánylistáiról – kérdezett rá a felmérés Tóth Krisztina a Mandiner által is kritizált nyilatkozatára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában