Ország-világ

2021.04.29. 22:28

Elképesztő küzdelmet folytat a vírus ellen India: már a parkokban hamvasztják a halottakat

Ismét világrekordot döntött csütörtökön az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma Indiában, miközben a holttestek elhamvasztása is egyre nagyobb nehézséget jelent a hatóságoknak.

Újdelhi, 2021. április 26. A koronavírus-járvány áldozatait égetik halotti máglyákon egy tömeges szertartás keretében Újdelhiben 2021. április 24-én. India egészségügyi rendszere az összeomlás szélén áll, miután az elõzõ héten sorra dõltek meg a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertõzöttjeinek napi rekordjai. Szakértõk szerint az esetszámok megugrásához hozzájárult a vírus Indiában felfedezett, fertõzõbb mutációja is. MTI/AP/Altaf Qadri

Forrás: MTI/AP

Fotó: Altaf Quadri

A dél-ázsiai országban az elmúlt 24 órában 379 257 új esetet, illetve 3645 halálos áldozatot jegyeztek fel az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint. A halottak napi száma sem volt még ilyen magas Indiában.

A világ második legnépesebb országába az utóbbi hetekben mély járványügyi válságba süllyedt. A holttestek elhamvasztásán dolgozók és a sírásók arról számoltak be, hogy éjt nappallá téve kell dolgozniuk, de sok áldozat maradványait parkokban, illetve parkolókban felállított létesítményekben tudják csak elhamvasztani.

Indiában szerdán átlépte a 200 ezret az új típusú koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma. Az országban több helyen beteltek a kórházi ágyak, s nagy a hiány orvosi oxigénből is. Így a kormány egyre inkább nemzetközi támogatásra szorul, és számos ország már fel is ajánlotta a segítségét.

Újdelhi, 2021. április 29.
Oxigénpalackjának feltöltésére vár egy férfi Újdelhiben 2021. április 29-én. A koronavírus-járvány miatt Indiában nagy a hiány orvosi oxigénből
Fotó: Idrísz Mohammed / MTI/EPA

Tömegek próbálnak kétségbeesetten kórházi ágyat és oxigént szerezni beteg hozzátartozóiknak különböző módokon, például a közösségi médián és személyes kapcsolatokon keresztül.

Csütörtökön a Honda és a Suzuki japán autógyártó vállalat is bejelentette, hogy leállítják több indiai üzemüket, és a gyártási folyamatban – főleg a hegesztésnél – használt oxigénkészleteiket átengedik egészségügyi célokra.

„Az oxigént életek mentésére kell fordítani” – mondta a Suzuki egyik illetékese. Hozzátette, hogy a cég három gyáregységét állítja le ideiglenesen, és a termeléskiesés ellensúlyozására előre hozzák a szokásos nyári karbantartási üzemszünetet. A Honda négy indiai gyárában függeszti fel átmenetileg a termelést.

Indiában a múlt héten naponta legkevesebb 300 ezer volt az újonnan azonosított fertőzések száma. Az egészségügyi rendszer a második járványhullámban túlterheltté vált.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az előző héten világszerte regisztrált esetszám 38 százalékát Indiából jelentették.

Az Afrikai Unió betegségmegelőzési központjának (CDC) vezetője csütörtökön figyelmeztetett, hogy az indiai helyzet intő példa arra, hogy Afrikának sem szabad még lazítania a járványügyi korlátozásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában