globális egyetemhálózat

2021.04.04. 20:20

Folytatódik Soros György hatalomátvétele az oktatásban

Az amerikai tőzsdespekuláns 500 millió dollárral támogatta meg az amerikai Bard College nevű intézményt, amely elnöke a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) tanácsadói testületének tagja.

Soros György tavaly januárban jelentette be, hogy globális egyetemhálózatot (Open Society University Network, OSUN) indít, amelyre 1 milliárd dollárt fordít – írja a V4NA Hírügynökség. A hálózat alapját a CEU és amerikai partneregyeteme, a Bard College képezi, emellett partnerségre léptek az Arizonai Állami Egyetemmel.

Úgy tűnik, hogy az utalások is megérkeznek lassan, ugyanis Soros 500 millió dollárt adott a Bard College, New York-i szabad bölcsészettudományi főiskolára, amely a „demokratikus beszédet gazdagítja a jövő gondolatvezéreinek képzésével”.

Az intézmény csütörtökön közleményben jelentette be az adomány érkezését, amelyet „átalakító jellegűnek” nevezték, és gyorsan leszögezték, hogy ez az összeg at ”eddigi legnagyobbak között van az Egyesült Államokban a felsőoktatás számára„. Az iskola szerint a finanszírozás ”megkönnyíti és megerősíti Bard példamutató oktatási és társadalmi kezdeményezéseit„. A Bard tisztviselői szerint az iskola már további 250 millió dollárt gyűjtött be ”válaszul Soros úr nagylelkű kihívási támogatására„, és további 250 millió dollár előteremtésére számít az elkövetkező öt évben.

”Ez egy történelmi pillanat, akárcsak a főiskola 1860-as alapítása„ – fogalmazott a közlemény szerint Leon Botstein, a Bard College elnöke.

Minden bizonnyal nem véletlen, hogy Soros György választása épp a Bard College-re esett terve kivitelezése érdekében.

Leon Botstein ugyanis a Nyílt Társadalom Alapítványok tanácsadó testületében is helyet foglal. Ezen kívül Botstein a Soros-féle CEU igazgatóságának elnöke és az Open Society University Network kancellárja is egyben.

A közleményben maga Soros György is megszólalt. Szerinte a Bard ”nagy hatással volt a bölcsészettudományok színvonalának növelésében a börtönökben„.

A Bard College egyébként visszatérő vendégnek számít Sorosnál. Az OSF honlapja szerint csak 2019-ben 3,1 millió dollárt támogatást kaptak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában