Ország-világ

2021.04.25. 14:59

Kereszténygyűlölő dalokat hallgatott Jamel G., mielőtt elvágta a rendőrnő torkát

Egymásnak ellentmondó, zavaros magyarázkodásba kezdett a francia ügyészség. Jean-Francois Ricard, a terrorizmus elleni harccal foglalkozó ügyészség vezetője szerint nem vitatható, hogy muszlim terrorakcióról volt szó, az sem vitatható, hogy szélsőségesen radikalizálódott Jamel G., a rendőrnő gyilkosa, viszont – a szokásos franciaországi, hatalmi védekezés ilyen esetekben – súlyos lelki beteg is volt a gyilkos. De a kényszergyógykezelő intézményeket sem akarta az ügyész megbántani, ezért azt is hozzátette, hogy annyira azért nem volt pszichésen zavart, hogy kezelni kellett volna.

An undated handout family picture obtained on April 24, 2021, shows Tunisian national Jamel Gorchene taking a slefie by a waterway in France. - A Tunisian man who stabbed to death a police employee in France in a suspected Islamist attack was depressed and not devout, said relatives, expressing shock and disbelief as they identified him as Jamel Gorchene, 36, from the northeastern Tunisian town of Msaken. (Photo by - / FAMILY HANDOUT / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Fotó: AFP

Jean-Francois Ricard, a terrorelhárítással foglalkozó ügyészség (parquet national anti-terroriste, PNAT) vezetője különösebben nem tudta megnyugtatni az embereket, hogy hasonló terrortámadás nem lesz rendőrök (vagy bárki) ellen – írja az Origo.

Jamel G.-ről nem tudtak semmit, csak most, utólag. Muszlim, radikális, szalafista, kereszténygyűlölő dalokat hallgatott közvetlenül a gyilkosság előtt (erről az egyik hírtelevízióban is beszéltek), az utóbbi időben pedig szalafista internetes oldalakat bújt, és ilyen üzeneteket is küldött. A robogójának a csomagtartójában az ügyész szerint találtak egy Koránt és egy imaszőnyeget. Ahogy pénteken megírtuk, a rendőrőrsre Allah Akbar! üvöltéssel rontott be.

Az ügyész szerint pszichés beteg volt, de kórházi kezelésre nem szorult.

A muszlim terrorizmust védő baloldal és a francia állami vezetők is gyakran próbálják ezeket a terrorakciókat úgy bagatellizálni, hogy zavart volt a személyisége a terroristának.

Mintha ez enyhítő körülmény lenne, és mintha bárkiben felmerülne, hogy normális ember mondjuk nekivezet egy repülőgépet a World Trade Centernek.

Kiderült, hogy Jamel G. ismerősi köréből öt embert letartóztattak. Ezenkívül sok mindent nem lehetett megtudni a vezető ügyész sajtótájékoztatóján.

Két dolog azonban biztos: egy muszlim migráns – aki megmagyarázhatatlan körülmények között kapott tartózkodási engedélyt fél évvel ezelőtt, miután tíz évig illegálisan élt Franciaországban – elvágta egy Párizs melletti rendőrőrsön egy 49 éves rendőrnő, Stephanie M. torkát. (A terroristát egy rendőr ezután agyonlőtte.) Stéphanie M.-nek két, kiskorú gyermeke van, a nagyobbik a napokban lesz 18 éves, a kisebbik most 13.

És az is biztos, hogy 2014 óta ez a 17. muszlim terrortámadás francia rendőrök ellen.

Borítókép: Jamel G. (a család felvétele)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában