nem térdelhetnek

2021.05.08. 11:20

Hiába követelőzik a BLM, kitiltották őket az olimpiáról

Újabb követelésekkel állt elő a Black Lives Matter radikális mozgalom az Egyesült Államokban.

France, Paris. 2021-05-07. Demonstration outside the Parisian courtroom in support of French Black Lives Matter campaigner, Assa Traore, facing a trial for slander after she gave the names of police officers in a 2019 Facebook post accusing them of killing her brother Adama Traore. Photography by Hugo Passarello Luna / Hans Lucas. France, Paris. 2021-05-07. Rassemblement devant le Tribunal judiciaire de Paris en soutien a la militante et icone de la denonciation des violences policieres, Assa Traore, jugee pour diffamation apres avoir donne les noms de policiers dans un post Facebook de 2019 les accusant d avoir tue son frere Adama Traore. Photographie de Hugo Passarello Luna / Hans Lucas. (Photo by Hugo Passarello Luna / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: Hans Lucas via AFP

Fotó: Hugo Passarello Luna

Többpontos követeléslistával állt elő honlapján a Black Lives Matter mozgalom – írja a V4NA.

A radikális felforgató szervezet többek között azt követeli, hogy az amerikai Kongresszus ítélje el Donald Trump volt amerikai elnököt, illetve tiltsák el attól, hogy a jövőben közhivatalt vállalhasson. A második pontban arra szólítanak fel, hogy

republikánus képviselők több mint felét „űzzék ki” a Kongresszusból.

Továbbá azt is elszeretnék érni, hogy Trumpot tiltsák le örökre a közösségi médiaplatformokról. Emellett követeléseik között ismét feltűnik a rendőrségtől való forráselvonások témája is.

Miközben a BLM követeléseket fogalmaz meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt a döntést hozta, hogy

sportolók nem viselhetnek „Black Lives Matter” feliratú ruházatot a tokiói olimpiai játékokon.

A döntéshozók ezzel érvényt kívánnak szerezni a játékok 50. cikkelyének, amely tiltja a politikai vagy társadalmi ügyekkel kapcsolatos tiltakozásokat.

A NOB 50. cikkelye tilt mindenfajta „politikai, vallási vagy faji propagandát” a helyszíneken és bármely más olimpiai rendezvényen. A játékosokkal való egyeztetések után arra jutott a szervezet, hogy ezt a cikkelyt továbbra is alkalmazni kell, szabálymódosítás nem szükséges.

Ennek értelmében továbbá a NOB korábban azt a döntést is meghozta, hogy

a tokiói olimpián tilos lesz majd térdelni, illetve ökölfelemeléssel tiltakozni.

Ezek azonnali büntetést eredményezhetnek.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában