Ország-világ

2021.06.01. 11:08

Operatív Törzs: nagyon fontos, hogy a második oltást is mindenki felvegye! (videó)

A mutánsok ellen is védenek az itthon alkalmazott oltások – mondta Müller Cecília a keddi tájékoztatón.

Forrás: Youtube / M1

Kedvező járványügyi adatok

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a járványügyi adatok továbbra is kedvezőek – írja az Origo.

A mutánsok ellen is véd a vakcina

Müller Cecília elmondta, hogy bár az utóbbi napokban kicsit kevesebb lett az első oltást felvevők száma, de így is növekszik. Nagyon fontos, hogy a második oltást is mindenki felvegye – tette hozzá. A mutánsok ellen is védenek az itthon alkalmazott oltások – mondta.

Közel 450 ezer adag Pfizer érkezik

Aki regisztrál, az már másnap beolthatja magát – mondta Müller Cecília. A vírus velünk maradt, ezért nagyon fontos az egyéni védelem. A regisztrált 60 év felettiek 96 százaléka, míg a 18-59 éves korosztály 86 százaléka kapott már oltást. 439 ezer adag Pfizer, és 60 ezer Janssen vakcina érkezik kedden. Péntekre pedig 64 ezer adag Moderna érkezhet.

Újabb jó hír

Továbbra is a brit variáns fertőz Magyarországon, és csak két indiai mutáns által okozott megbetegedést találtak eddig – mondta Müller Cecília. A szennyvizekben is csökken a koronavírus örökítőanyaga – tette hozzá.

42 százalékos csökkenés

A múlt héten a korábbi héthez képest 42 százalékkal csökkent az új fertőzések száma. 42 év a fertőzöttek átlagéletkora, és továbbra is a 40-49 évesek között volt a legtöbb új fertőzött – ismertette Müller Cecília. Továbbra is az aktív korúak között van a legtöbb fertőzés – tette hozzá. Minden aktív korú oltakozzon!

Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legnagyobb csökkenés

14 százalékban Pest megyében, és 12 százalékban Budapesten azonosítottak új esetet a múlt héten, míg 11 százalékot Borsodban. Közel 60 százalékos csökkenés volt Szolnok megyében, 54 százalékos csökkenés volt Vas megyében az új fertőzöttek számában a korábbi héthez képest – mondta Müller Cecília.

Dupla mutáció

Az indiai mutáns egy dupla mutáció eredménye, és ez okozza, hogy a vírus változik. Müller elmondta, hogy folyamatosan figyelik az india mutánst.

Ebben az Operatív Törzs dönt

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a 12-15 éves korosztály oltása egyelőre vizsgálják az európai gyógyszerhatóság döntését, és az Operatív Törzs dönt majd.

A tájékoztatót itt megnézhetik:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában