szavaztak

2021.06.18. 18:23

Népirtástagadás miatt menesztették a montenegrói igazságügyi minisztert

A miniszter azt is kifejtette, hogy szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének.

Menesztette Vladimir Leposavic montenegrói igazságügyminisztert a podgoricai parlament csütörtök késő este, mert a politikus többször is arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy véleménye szerint a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népirtás.

Zdravko Krivokapic miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte a szerbbarát, ám párton kívüli Vladimir Leposavic menesztését.

Akkor a srebrenicai népirtás tagadása mellett a miniszter azt is kifejtette, hogy szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének.

A 81 tagú montenegrói törvényhozásban csütörtök este 43-an támogatták Vladimir Leposavic menesztését, tízen tartózkodtak, míg a szerbbarát Demokratikus Front ellene szavazott.

A miniszterelnök parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy megkérte Vladimir Leposavicot, vonja vissza Srebrenicáról szóló kijelentését, mert az ellentétes a kormány politikájával, vagy mondjon le, de nem volt erre hajlandó.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, majd a következő napokban lemészároltak.

A vérengzést, amelyet a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartanak, a hágai Nemzetközi Törvényszék több, háborús bűnösök ellen folytatott perben népirtásnak minősítette.

Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, és a maradványokból DNS-vizsgálattal azonosítják a halottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában