vitatott törvény

2021.07.27. 12:14

Bűnösnek találták az első függetlenségi aktivistát Hongkongban

Egy hongkongi bíróság bűnösnek találta kedden az első olyan vádlottat, aki ellen a tavaly júniusban életbe lépett nemzetbiztonsági törvény alapján emeltek vádat – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A 24 éves Leon Tongot szakadár cselekmény és terrorizmus vádpontjaiban találták bűnösnek. A korábban pincérként dolgozó férfi ellen amiatt emeltek vádat, hogy tavaly július 1-jén – egy nappal a nemzetbiztonsági törvény érvénybe lépése után – motorkerékpárral rendőrök közé hajtott, miközben a 2019-es kormányellenes tüntetések jelmondatával ellátott zászlót tartotta a kezében.

Ügyét a nemzetbiztonsági ügyekben ítélkező, háromtagú bírói tanács tárgyalta, és úgy ítélte meg: Tong jelentős kárt okozott a társadalomnak azzal, hogy súlyosan megsebesített három rendőrt. Úgy találták továbbá, hogy a zászlón hirdetett jelmondattal másokat is „szakadár tevékenységre buzdított”.

A 15 napon át tartó, esküdtszék nélkül zajló tárgyaláson az ügyészség azzal érvelt a vádlott bűnössége mellett, hogy Tong a szóban forgó jelmondattal („Szabadítsuk fel Hongkongot – napjaink forradalma”) fel akarta hívni magára a sajtó figyelmét, és másokat is törvényszegésre buzdított.

A bíróság csütörtökön hallgatja meg a vádakat enyhítő körülmények ismertetését. A nemzetbiztonsági törvényhez kapcsolódó ügyekben ítélkező bírói tanács tagjait Carrie Lam hongkongi kormányzó jelölte ki.

Hongkongi nemzetbiztonsági törvény

A pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, és tavaly júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetését, külföldi országokkal, vagy külső elemekkel történő összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A törvény bírálói szerint azonban a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában