bűnügy

2021.07.06. 13:32

Ítéletet hoztak egy környezetvédő meggyilkolása ügyében Hondurasban

Bűnösnek találta kedden a hondurasi bíróság egy építkezési vállalat volt igazgatóját Berta Cáceres környezetvédő aktivista 2016-os, nagy vihart kiváltó meggyilkolásában.

Roberto Castillo volt a vezetője a Desarollos Energeticos (DESA) nevű cégnek, amely egy 50 millió dollár értékű, több száz indián lakhelyét veszélyeztető duzzasztógát felépítését tervezte.

Castillo ügyvédje, Ritza Antunez az ítéletet „nemzetközi nyomás eredményének” nevezte, s hozzátette, hogy fellebbezni fognak.

Az ügyben korábban már hét vádlottat ötven évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek.

A DESA részéről egyelőre nem reagáltak az ítéletre.

A tanár végzettségű Cácerest az ország nyugati részén, a fővárostól, Tegucigalpától 180 kilométerre nyugatra fekvő La Esperanza-i otthonában lőtték agyon 2016 márciusában. A 43 éves nő, akit azelőtt többször is halálosan megfenyegettek, egy évvel korábban nyerte el a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat a gátépítési project megakadályozásáért tett erőfeszítéseiért. A vállalkozást a tiltakozások nyomán egy időre felfüggesztették.

Két héttel Cáceres halálát követően hasonló körülmények között gyilkolták meg egyik aktivista kollégáját, Nelson Garcíát. A Cáceres által alapított, őslakos aktivistákat tömörítő COPINH csoport a bíróság keddi ítéletét győzelemnek nevezte.

A Global Witness nevű civil szervezet szerint Honduras a világ egyik legveszélyesebb országa az aktivisták számára: míg 2018-ban négy környezetvédőt öltek meg, egy évvel később már 14-en váltak közülük gyilkosság áldozatává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában