Járvány

2021.09.04. 17:16

Új-Kaledóniában kötelezővé teszik a nagykorúaknak az oltást

A Csendes-óceánban található szigetcsoport kongresszusa pénteken egyhangúlag megszavazta az intézkedést.

Kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a nagykorúak számára Új-Kaledóniában, ahol eddig a lakosságnak alig 30 százaléka vette fel a vakcina mindkét adagját.

A Csendes-óceánban található szigetcsoport kongresszusa pénteken egyhangúlag megszavazta az intézkedést, amely a beutazókra is vonatkozik ezentúl. Az oltás nem lesz kötelező a 18 éven alattiak számára, illetve egészségügyi okokból is felmentést lehet kérni az oltás alól.

A Franciaországhoz tartozó Új-Kaledónia a világ egyik olyan ritka területe, amelyet eddig teljesen megkímélt a járvány, egyetlen koronavírusos esetet sem jelentettek.

A 270 ezer lakosú szigetvilágban eddig 71 ezren vették fel a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, azaz a lakosság alig 30 százaléka számít védettnek, jóllehet a vírus eddig nem jelent meg Új-Kaledóniában. A hatóságok azonban a korábbi variánsoknál fertőzőbb delta mutáns miatt nagyon valószínűnek tartják, hogy a szigorú beutazási feltételek és a kötelező karantén ellenére is előbb-utóbb náluk is berobban a járvány.

Szakemberek szerint a lakosság 60 százalékának beoltása szükséges ahhoz, hogy járvány esetén ne omoljon össze a helyi egészségügyi rendszer. Ennek oka a szakemberhiány: nincs elegendő infektológus és ápoló, miután a koronavírus-járvány 2020 márciusi kezdete óta gyakorlatilag lehetetlen beutazni a szigetvilágba.

A pénteken megszavazott törvény egyelőre nem szankcionálja azokat, akik nem kívánják beoltatni magukat. A kockázatosként megjelölt munkakörökben dolgozók (egészségügyi dolgozók, repülőtéri alkalmazottak) viszont 175 ezer frankos (félmillió forintos) pénzbüntetéssel sújthatók, amennyiben december 31-ig nem veszik fel az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában