Járvány

2021.11.15. 16:10

Egyre többen kerülnek kórházba Horvátországban és Szlovéniában is

Mindkét országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokban szoktak.

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbi országban katonai sátrakkal bővítik az egyik legnagyobb zágrábi kórház férőhelyeit, utóbbiban újabb Covid-osztályokat nyitnak – közölte a helyi sajtó hétfőn.

Horvátországban a katonaság vasárnap hét fűthető sátrat állított fel a Dubrava Klinikai Kórház elé, összesen hetven férőhellyel.

Brunom Spoljar dandártábornok a sajtónak úgy nyilatkozott: a munkálatokkal szerdára készülnek el, és ammenyiben szükség lesz rá, tovább növelik a kapacitásokat. Tavaly ősszel a klinika kizárólag Covid-kórházként üzemelt. Idén azonban minden zágrábi kórházban alakítottak ki Covid-osztályokat.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 1135 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 55-en haltak meg. Kórházban 2338 beteget ápolnak, közülük 287-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 048 628-an kaptak védőoltást – a teljes lakosság 50, a felnőtt lakosság 60 százaléka -, közülük 1 859 418-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában 1200-ra emelik Covid-ágyak számát a kórházakban, ebből 280-at az intenzív osztályokon alakítanak ki. Robert Carotta országos koordinátor elmondta: az új férőhelyek már keddtől rendelkezésre állnak. Mindazonáltal hozzátette: a nagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozza.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter még a múlt héten elrendelte a teljes egészségügyi szféra mozgósítását. Az egészségügyi minisztérium felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába. Az ellátást a vöröskereszt, valamint a hadseregben szolgáló orvosok és nővérek is segítik.

Hétfőre 2365 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 21 beteg halt meg. Kórházban 990 beteget ápolnak, közülük 227-en vannak intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 207 767-en kaptak védőoltást, közülük 1 131 251-en már a második adagot is. Ez a beoltható lakosság 57, a felnőttek 54 százaléka.

Mindkét országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokban szoktak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában