Ország-világ

2021.11.15. 11:53

Lukasenka: Fehéroroszország hazatoloncolja a migránsokat

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn kijelentette, országa azon dolgozik, hogy hazatoloncolja a fehérorosz-lengyel határon rekedt, főként közel-keleti migránsokat.

Grodno, 2021. november 12. Az Európai Unióba igyekvõ migránsok és fehérorosz katonák a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 12-én. A lengyel hatóságok becslése szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a fehérorosz-lengyel határ mentén, és a számuk folyamatosan gyarapodik. MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov

Forrás: MTI/AP/BelTA

Fotó: Leonid Shcheglov

„Aktív munka folyik ezen a téren, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni” – mondta Lukasenka, akit a BelTa állami hírügynökség idézett.

Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult migránsválság „konfliktussá” fajuljon.

„Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon. Ez teljesen káros számunkra” – hangoztatta.

Az Európai Unió ugyanakkor azzal vádolja Lukasenka elnököt, hogy közreműködik a migránsok határra szállításában, így akar visszavágni a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Az irakiakat hazaszállítják

Közben Irak közölte, elindítja csütörtökön Fehéroroszországba az első járatot, amellyel önkéntes alapon hazatérhetnek a fehérorosz-lengyel határon rekedt iraki állampolgárok. A hírt Ahmed asz-Szahaf külügyi szóvivő jelentette be vasárnap éjszaka az iraki közszolgálati televízióban.

Azt azonban nem részletezte, hogy hány embert vesznek fel a Minszkből Bagdadba visszainduló gépre. Elmondása szerint

az iraki hatóságok 571 olyan irakiról tudnak, akik a fehérorosz-lengyel határon rekedtek, és hajlandóak önként hazatérni.

Ők zömében az iraki Kurdisztánból valók.

A Bagdad és Minszk közötti menetrend szerinti járatokat augusztusban függesztették fel, Fehéroroszország pedig alig egy hete zárta be konzulátusát Bagdadban és az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben. Szahaf szerint az intézkedések révén csökkent a Fehéroroszországba utazók száma, ugyanakkor gondot jelent, hogy egyesek nem közvetlen járatokon, hanem Törökország, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom érintésével jutnak el Fehéroroszországba. Gazdasági nehézségekkel és a térséget sújtó bizonytalansággal magyarázzák távozásukat az Irak északi részén fekvő régióból.

Az AFP francia hírügynökségnek többen azt mondták, hogy előbb Lengyelországba, majd onnan Németországba vagy Nagy-Britanniába akarnak menni.

Dubajból sem utazhatnak Minszkbe a migránsok

Dubajból sem utazhatnak Fehéroroszországba a szíriai, iraki, afgán és jemeni állampolgárok – jelentette be a helyi hatóságok döntésére hivatkozva a Belavia fehérorosz állami légitársaság hétfőn.

Az Európai Unió szerint Fehéroroszország szándékosan idézte elő a lengyel határnál kialakul konfliktust, ahol jelenleg is több ezer, többségében közel-keleti migráns szeretne a zöldhatáron át belépni az unióba, amit a lengyel hatóságok megakadályoznak. A migránsok a határ menti erdőben táboroznak, miközben a hőmérséklet fagyponthoz közeli, és a fehérorosz területen lévő emberek közül volt már, aki életét vesztette.

A fehérorosz külügyminisztérium hétfőn abszurdnak nevezte azokat a nyugati vádakat, miszerint a minszki vezetés okozta a kialakult helyzetet. A minszki kormány azt állítja, hogy szigorított a határellenőrzésen, valamint azt is, hogy a Belavia nem szállított Fehéroroszországba illegális migránsokat.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából, köztük sokan az iraki Kurdisztánból.

A fehérorosz oldalon, illetve a két ország határa között migránsok ezrei vertek tábort, miközben a hőmérséklet éjszakánként fagypont körüli értékre csökkent. Az utóbbi napokban többször megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy európai uniós területre juthassanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában