Katasztrófa

2021.11.13. 18:23

Meghalt egy ember a La Palma-i vulkánkitörés következtében

Első ízben esett áldozatul egy ember a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén a vulkánkitörésnek: szombaton egy idősebb férfi holttestére bukkantak a sziget déli részén egy lezárt övezetben – közölte az El Mundo című spanyol lap a rendőrségre hivatkozva.

A 70 éves férfi halálát az okozta, hogy beomlott a Los Llanos de Aridane településen található házának tetőszerkezete. Feltehetőleg a hamut akarta eltakarítani a háztetőről.

A lap szerint a férfi hatósági engedéllyel lépett be a zárt övezetbe.

Az evakuált települések lakói időnként engedélyt kapnak arra, hogy a vulkanikus hamu fedte otthonaikba visszatérhessenek a Cumbre Vieja tűzhányó térségében, hogy a legszükségesebb holmikat, például fontos irataikat elhozhassák onnan. Az ilyen műveleteket általában hatósági felügyelet mellett végzik.

A Cumbre Vieja ötven évi szunnyadás után szeptember 19-én kitört. A még mindig aktív vulkánból kilövellő, 1300 Celsius-fokos láva már több mint ezer hektár területet öntött el, és mintegy 2700 épületet rombolt le. A hatóságok óvintézkedésként hétezer embert költöztettek ki.

Az utóbbi napokban a lávafolyam jelentősen lelassult, illetve megakadt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában