Hasznos olvasmány

2021.11.03. 16:21

Megjelent a Családbarát évtized 2010-2020 című kötet

Megjelent a Családbarát évtized 2010-2020 című kötet – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Forrás: Facebook

Fotó: Novák Katalin

Novák Katalin bejegyzése szerint a demográfiai válság mibenlétét, a magyar és nemzetközi demográfiai tendenciákat, a magyar családpolitikát és a családbarát kormányzás eredményeit ismertető kötetet első alkalommal 2017-ben adták ki Családbarát fordulat 2010-2018 címmel, azóta viszont további előrelépések történtek a családpolitikában Magyarországon, amely indokolttá tette a kiadvány frissítését, bővítését.

Az elmúlt tíz év a családok mozgásterének, lehetőségeinek bővítéséről szólt – írta, kiemelve: az egyik legfontosabb eredmény, hogy a kormány bebizonyította, a családközpontú kormányzás képes eredményes válaszokat adni Európa, illetve Magyarország demográfiai kihívásaira.

Tudatta: a kormány 2021-re Európa legszélesebb körű családtámogatási rendszerét építette fel, amelyet „olyan egyedülálló kezdeményezések fémjeleznek”, mint az otthonteremtési program vagy a családvédelmi akcióterv, amelynek részeként bevezették a babaváró támogatást és a négygyermekes édesanyák szja-mentességét. A kormány döntése alapján továbbá az édesanyák a gyermek féléves koráig több pénzt kapnak, mint a gyermekvállalást megelőző időszakban – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy

ezeknek köszönhetően a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések száma is a legnagyobb mértékben Magyarországon emelkedett az Európai Unióban, a válások száma hat évtizedes mélyponton van, a magyar családpolitikai modell pedig nemzetközileg is elismert.

A kormány a jövőben is folytatja a munkát a családok megerősítéséért: 2022-ben – egyedülálló módon – már a GDP 6,2 százalékát fordítja a családok támogatására, a 25 év alatti fiataloknak személyijövedelemadó- mentességet biztosít, a gyermeket nevelő családok pedig visszakapják az idén befizetett adójukat – emlékeztetett.

Novák Katalin szerint a Fűrész Tündével, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnökével szerkesztett kiadványt bárki jó szívvel forgathatja, és különösen hasznos lehet a magyar családpolitikai modell iránt érdeklődő magyar és nemzetközi egyetemi hallgatóknak, szakembereknek, döntéshozóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában