Ország-világ

2021.11.15. 17:10

Nézőpont Intézet: Márki-Zay népszerűtlenebb a baloldalnál

Nem hozott új szavazókat, sőt a meglévő baloldaliakat sem tudja egységesen maga mögé állítani Márki-Zay Péter. Míg a biztosan szavazó pártválasztók 42 százaléka baloldali, addig csak 24 százalékára számíthatna a hódmezővásárhelyi polgármester – derül ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Már egy hónapja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, de továbbra sem sikerül országos áttörést elérnie népszerűségében. A Nézőpont Intézet korábbi kutatása felhívta már rá a figyelmet, hogy a baloldal népszerűségnövekedésében nem segített a miniszterelnök-jelölt megnevezése, hiszen sem a Fidesz, sem a baloldali közös lista népszerűsége nem változott. Ezt a tendenciát a legfrissebb adatok is alátámasztják,

továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 56 százaléka Fidesz-támogató és csak 42 százalékuk a baloldal szavazója.

A baloldal problémája azonban ennél is súlyosabb. Márki-Zay Péter ugyanis a jelenlegi kormánykritikus szavazótábor egészének sem elfogadható.

Arra a kérdésre, hogy „Márki-Zay Péter vagy valaki más” legyen-e a miniszterelnök, csupán az aktív szavazók 24 százaléka nyilatkozott támogatóan a hódmezővásárhelyi polgármesterről, a válaszadók 62 százaléka a „más” alternatívát választotta. A baloldali szavazótábornak csak 58 százaléka mondta azt, hogy Márki-Zayt szeretné kormányfőnek, 26 százalékuk „valaki mást” (a többiek nem tudtak dönteni vagy nem kívántak válaszolni).

A baloldali összefogás számára figyelmeztető jel, hogy a „politikai innovációnak” tervezett baloldali előválasztás során nem egy tábornövelő, hanem egy tábormegosztó jelöltet sikerült pajzsra emelniük. Már az október 23-ai ünnep baloldali kudarca is megmutatta, hogy a baloldali pártokkal is hadakozó kormányfőjelölt az érintett pártok támogatói körben mérsékelt népszerűséget remélhet.

Forrás: Nézőpont Intézet

Borítóképünkön Márki-Zay Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában