Ország-világ

2021.11.08. 11:59

Orbán Viktor utcahosszal vezet Márki-Zay előtt

Nem tud lendületet venni a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampánya. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit választanának miniszterelnöknek, november elején a magyarok 52 százaléka Orbán Viktort nevezte meg és csak 37 százalékuk Márki-Zay Pétert. A településtípus szerinti bontásból kiderül, hogy Orbán Viktor kifejezetten vidéken erős – derül ki a Real PR 93. kutatásából.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A Real PR 93. legújabb kutatása szerint november elején Orbán Viktor előnye Márki-Zay Péterrel szemben tetemes.

A választók 52 százaléka a jelenlegi miniszterelnökre, Orbán Viktorra adná a voksát, míg 37 százalékuk a baloldal jelöltjére, Márki-Zay Péterre szavazna.

Mindössze a választók 11 százaléka bizonytalan ebben a kérdésben. Azaz kijelenthető, hogy a jelenlegi miniszterelnök sokkal népszerűbb, mint baloldali kihívója.

A településtípus szerinti bontásból kiderül, hogy Márki-Zay Péter csak a fővárosban tudja a választók relatív többségét megszólítani. Budapesten 47 százalékos népszerűségével épphogy megelőzi Orbán Viktort, aki 43 százalékos népszerűségnek örvend a fővárosban. Távolodva a fővárostól már egészen más a helyzet: a megyei jogú városokban egy Orbán–Márki-Zay párharc 45:43 arányban már Orbán javára billenne el. Egyéb városokban és községekben ennél is jelentősebb a különbség. Előbbiben 53:37, utóbbiban 61:26 arányban Orbán Viktort támogatnák a választók. Márki-Zay Péternek tehát nem sikerül megszólítania a vidéket, amelynek hiányában aligha lehet valaki miniszterelnök Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában