Ország-világ

2021.11.12. 10:25

Városháza-gate: hazugságspirálban vannak Karácsonyék (videó)

Karácsony Gergelyék két újabb hazugságát cáfolja meg legújabb videójában a maszkos alak. Ebből kiderül, hogy – Karácsonyék állításával szemben – a fővárosi vagyonkezelő vezetője nem a tavalyi tanulmány elkészítésekor, hanem idén, egészen pontosan május 5-én tárgyalt különféle üzletemberekkel a Városháza eladásáról.

Budapest, 2021. november 8. Karácsony Gergely fõpolgármester (középen b) és Horváth Csaba (MSZP), Zugló polgármestere (középen j) nyilatkozik a sajtónak a felújított Tábornok utcai szakrendelõ átadása után Zuglóban 2021. november 8-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Ráadásul az is egyértelművé vált, hogy az eladási tárgyalásokról a fővárosi politikusok, vagyis Karácsony Gergely főpolgármester köre is tudott, mi több, az ő jóváhagyásukkal folytak az egyeztetések – írja az Origo.

Újabb videót juttatott el az Origonak a sajtóban csak Anonymusként emlegetett álarcos alak. Ezen ismét beszélgetésrészletek hallhatók, s a most közzétett felvétel egyenesen megsemmisítő erejű Karácsonyékra nézve.

A hanganyagon a fővárosi vagyonkezelő vezére, Barts Balázs hangja hallható, s egyik helyen ezt mondja a Városháza eladásáról:

„És a reakció az volt, meglepő módon, hogy a legjobban az tetszett a döntéshozóknak, hogy ne menjünk el innen, mert az túl nagy támadás, hogy kimegyünk a központból. (...) És ha van érdeklődő, akkor adjuk el az egész épületet. Itt a régi városfal, tehát a régi városfalon kívül maradjon a fővárosé, és nézzük meg, hogy ezt az épületet, ezt a hatvanezer négyzetméteres épületet, valaki megvenné-e.”

Majd Barts így folytatja: „Azt akarom csak mutatni – amit a Gyula (Gansperger Gyuláról van szó – a szerk.) mondott –, hogy a politikusok itt tartanak. Én azt mondtam nekik, hogy ne menjünk bele és ne kezdjünk el arról beszélni, hogy 12 ezer négyzetméter és 620 ezer forintért építem az A kategóriás irodaházat plusz áfa és 250 ezer a mélygarázs négyzetmétere. Mert nem itt tart még a kérdés. Az a kérdés: lehet-e más helyen a városháza és lehet-e új épületben a városháza? Vagy csinálunk itt egy új épületet (...). Tehát van egy régi városházánk és mellé épül valami új. Erre az volt a mondás, hogy az lehet! És akkor ez a döntés született.”

A szöveg másképpen nem értelmezhető, csak úgy, hogy a fővárosi politikusok, tehát

Karácsony köre tudott a Városháza eladásáról, jóvá is hagyta azt,

ezzel pedig gyakorlatilag felhatalmazást adott arra, hogy vevőt lehet keresni a Városháza épületének, ingatlanának legnagyobb részére.

Videója végén Anonymus hozzáteszi: „Vevő van, nem is egy. A politikusok döntése tehát az, hogy a Városházát és a telek nagy részét el kell adni, a maradék területen pedig újat kell építeni.„ Az álarcos megjegyzi azt is: „Ez a beszélgetés a főváros vagyonkezelőjének Attila úti épületében zajlott 2021. május 5-én, 14 órától. Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában.”

Karácsonyék gyakorlatilag az ügy kirobbanását követően folyamatosan zavaros, valótlan nyilatkozatokba bonyolódtak.

De vegyük sorra tíz pontban, miképpen pörögtek a Városháza-gate eseményei a mostani fejleményig:

 • A Városháza eladásáról – november 4-én – elsőként beszámoló Index cikkére reagálva a főpolgármester kijelentette, a portált elérte a fake news szelleme, és a sajtóetikát is megsértette. Tagadta, hogy vevőt keresnének Budapest egyik legértékesebb ingatlanára. És persze hozzátette azt is, hogy többé nem olvas Indexet.
 • Ezt követően felgyorsultak a történések, hiszen másnap, vagyis november 5-én az Index újabb cikkel jelentkezett. A portál közzétett egy megbízási szerződést, amelyben egy Berki Zsolt által jegyzett cég megbízást adott a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-nek a Városháza eladására. A megállapodásban azt is kikötötték, hogy 1,15 millió euró, azaz több mint 400 millió forint járna a cégnek a közvetítésért. Csak megjegyzésképpen, a Beák és Társa közreműködésével adták el az MSZP II. János Pál Pápa téren található székházát.
 • Karácsony Gergely válaszára nem kellett sokat várni. A főpolgármester a Facebook-on közzétett posztjából azonnal kiderült, hogy továbbra is olvassa az Indexet, amely szerinte folytatta a fake news terjesztését. Leszögezte, sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat. Jelezte, feljelentést tesz, hogy kiderüljön, keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulják a Városházát. Kitért arra is, hogy a főváros nem alkalmaz ingatlanközvetítőt, hiszen van saját 100 százalékos tulajdonú vagyonkezelője.
 • November 7-én több szerkesztőséghez eljuttattak egy hangfelvételt a fővárosi ingatlanügyekről. A beszélgetés során az egyik fél megnevezte Berki Zsoltot és elmondta, hogy Berki közreműködésével miként jutott hozzá a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához. Egyértelműen kiderült az is, hogy a szóban forgó adásvétel 2019 után, már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején történt. A videót bemutató Anonymus megadta az ingatlan helyrajzi számát, amelyet a sajtó be is azonosított. Egy XXII. kerületben lévő 7400 négyzetméteres beépítetlen telekről volt szó, amelyet a Grébics Zrt. vásárolt meg.
 • November 8-án az Index közölte, hogy feltételezhetően Gansperger Gyula hangja hallható a közzétett videón, aki a Grébics Zrt. vezérigazgatója. Gansperger egyébként 1998 és 2001 között az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója volt, majd 2005-ben Bajnai Gordon utódjaként a Wallis Zrt. vezérigazgatója lett.
 • Karácsony Gergely ezen a napon két posztot is közzétett. Az egyikben kijelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat a XXII. kerületi ingatlan értékesítéséről még Tarlós István főpolgármestersége alatt döntött, míg a másikban ismét a Városháza nem létező eladásáról beszélt és lakájmédiát emlegetett.
 • Néhány órán belül kiderült, hogy Karácsony megint csak nem mondott igazat, hiszen a pályázatot fél évvel Tarlós István távozását követően írták ki. A volt főpolgármester a Hír TV-ben közölte, Karácsony úgy hazudott, hogy megpróbált úgy csinálni, mintha nem hazudna.
 • Karácsony Gergelyék ezt követően vélhetően úgy gondolták, hogy magukhoz veszik a kezdeményezést és sajtótájékoztatót hirdettek meg, amelyen a főpolgármester bejelentette, hogy felújítják a Városháza parkját, a Városháza eladásáról pedig természetesen szó sincs.
 • Ismét csak néhány óra telt el és újabb videó érkezett több szerkesztőséghez. Az Anonymus-maszkot viselő figura bizonyítékokat ígért, amit meg is adott, hiszen az általa bejátszott hangfelvételen négy férfi a Városháza eladásáról egyeztetett és elhangzott az is, hogy a felújított közparkot a választások után szétrombolnák. A felvételen a már említett Gansperger Gyula üzletember, a szintén szóba került Berki Zsolt és a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Barts Balázs beszélt. Utóbbi kijelentette, „Amit bemutatnék az a régi Városháza Épülete. És az előtte lévő, tehát a telek teljes egészében, ami a projektben van. Ez 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk, és nyolcezer négyzetmétert megtartanánk.” Szavaiból a Városháza tervezett eladásán kívül az is kiderült, hogy az elképzelés már megjárta a kabinetet is.
 • A videó közzététele után a Fővárosi Önkormányzat nyilvánosságra hozta a Városháza rövid, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről készített döntés-előkészítő tanulmányt, amely 2020 októberére készült el. Karácsonyék közlése szerint, a Barts J. Balázs által jegyzett tanulmány elkészítésekor számba vették a Városháza fejlesztési lehetőségeit, azok hozzávetőleges bevételeinek és költségeinek becslésével. És itt jön a svédcsavar: a Fővárosi Önkormányzat szerint ahhoz, hogy ezek a becslések rendelkezésre álljanak, piaci konzultációkat is folytatni kellett. Vagyis azt sejtetik, hogy a már megismert beszélgetések ezen konzultációk részei lehettek.
 • Igen ám, de a most nyilvánosságra került videóból kiderült, a szóban forgó egyeztetések nem 2020 októbere előtt, hanem egészen konkrétan május 5-én zajlottak, vagyis

  Karácsony Gergelyék ismét valótlanságot állítottak.

  Az eredeti cikket ITT érheti el.

  Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (középen) a sajtó kereszttüzében

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában