Nagysalló

2022.01.27. 12:41

Csáky Csongor: a szülőföldi magyar iskolák a magyarság fennmaradásának zálogai

A szövetség elnöke a programbejelentő sajtótájékoztatón felidézte, hogy az idei tanévben az előző évhez képest már mintegy háromszáz kiselsőssel több gyermeket írattak be szüleik magyar iskolába a Felvidéken.

A szülőföldi magyar iskolák a magyar jövőt, a magyar közösségek fennmaradásának zálogát jelentik - jelentette ki Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a felvidéki Nagysallón azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették a szervezet új iskolabuszprogramjának elindítását csütörtökön.

A nagyrészt magyar szórványvidéken, illetve a nyelvhatáron lévő településeken idén szeptembertől beinduló iskolabuszprogram célja, hogy segítsék az alapiskolák biztonságos elérését a kisiskolások részére, és ezáltal megkönnyítsék az iskolaválasztást a felvidéki magyar szülők számára. A Rákóczi Szövetség  programja 16 iskolabusszal indul Nagyszarva, Hetény, Nagysalló, Léva, Ipolyság, Ipolyvisk, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely és Nagykapos településeken.

A szövetség elnöke a programbejelentő sajtótájékoztatón felidézte, hogy az idei tanévben az előző évhez képest már mintegy háromszáz kiselsőssel több gyermeket írattak be szüleik magyar iskolába a Felvidéken, ahol az előző fogyatkozás után a statisztikák azt mutatják, hogy 2010 óta nincs csökkenés a magyar iskolások számát és arányszámát tekintve sem.

"Ez egy nagy siker a felvidéki magyaroknak és sikere a felvidéki magyar iskoláknak is" - jelentette ki Csáky Csongor, rámutatva: az iskola az egyén és a közösség létében is rendkívül fontos befolyásoló tényező, s a magyar iskolaválasztás megerősítését célzó támogatások arra szolgálnak, hogy "hitet adjanak az itteni magyaroknak, hogy van jövő."

A Rákóczi Szövetség elnöke rávilágított: a szórványvidéket választották a magyar iskola választásának megerősítésére, az adott településeket pedig az aktuális statisztikai adatok szerint választották ki, vagyis annak alapján, hogy hol mutatkozott a legnagyobb szükség. Csáky az MTI kérdésére elmondta: a program megvalósítását 350 millió forinttal támogatta a magyar kormány, ebből az összegből a tizenegy 9 személyes, illetve öt 24 személyes iskolabusz beszerzésén kívül azok üzemeltetését is fedezni tudják a jövő tanévben. Hozzátette: bíznak benne, hogy az iskolabuszprogram sikertörténet lesz, és a jövőben kibővülhet.

Forró Krisztián, az egyesült felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke, aki ugyancsak részt vett a sajtótájékoztatón, az iskolabuszprogramról azt mondta: az óvodaépítési program után a mostani egy következő lépés, amely segíti a felvidéki magyar oktatatásban-nevelésben részesülő gyermekeket, olyan eszköz, amely tovább növelheti a gyermeklétszámot a magyar oktatási intézményekben.

A felvidéki magyar politikus a magyar iskolákba beíratott gyermekek számának alakulása kapcsán "óriási segítségnek" nevezte a magyar kormány széles körű és folytatódó segítségnyújtását, illetve a Rákóczi Szövetség tevékenységét. "A felvidéki magyarság egy életerős közösség, és rajtunk múlik, hogy ez a jövőben is így legyen" - szögezte le Forró Krisztián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában