Illegális bevándorlás

2022.01.11. 17:36

Idén is segítik magyar rendőrök Európa határainak védelmét

A magyar rendőrök 2022-ben is segítik Európa határainak védelmét – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a rendőrség honlapján, annak apropóján, hogy újabb magyar rendőri egységek indulnak Észak-Macedóniába és Szerbiába.

A közleményben azt írták: a magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országok részére – emlékeztettek.

A Szerbiába induló 56. és Észak-Macedóniába induló 68. magyar rendőri kontingens tagjait kedden búcsúztatta Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Czukor Gergely, az ORFK Határrendészeti Főosztályának osztályvezetője.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem a mélységi területeken található utakon is.

A kontingensek gépjárművekkel, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét – írták.

A 30 fős észak-macedón és 10 fős szerb kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

A Szerbiából és Észak-Macedóniából hazatérő kontingensek tagjaira a magyar állampolgárokkal azonos járványügyi szabályok vonatkoznak.

Amennyiben a külszolgálatról visszatérő rendőr részére szükséges a SARS-CoV-2 teszt végrehajtása, annak költségeit a rendőrség állja

– írták.

Borítókép: Czukor Gergely rendőr alezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztályának osztályvezetője beszédet mond a Szerbiába induló 56. és Észak-Macedóniába induló 68. magyar rendőri kontingensek tagjainak búcsúztatásán a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2022. január 11-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában