Budapest-Varsó gyorsvasút

2022.01.11. 13:18

Szijjártó: a közlekedés területén is kiváló a magyar-lengyel együttműködés

A magyar-lengyel együttműködés a közlekedés területén is kiváló - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében. A tárcavezető kiemelte: 

Magyarország és Lengyelország együttműködése nemcsak általában politikailag nagyszerű, hanem számos szakterületen folytatunk praktikus, mindkét ország számára hasznot hozó együttműködést.

Rámutatott: így van ez a közlekedés területén is, 

nagy közös projektjük a Budapest-Varsó gyorsvasút, amelynek terveit tavaly év végén Brüsszelnek is bemutatták, és az Európai Bizottság érdeklődik a projekt iránt.

A miniszter hangsúlyozta: az a cél, hogy a most aktuális európai uniós költségvetés végrehajtása során az engedélyezési tervek elkészítésére kapjanak finanszírozást. A magyarországi szakasz környezetvédelmi munkarészeinek elvégzéséhez 2 milliárd forintos uniós forrást kaptak, így az előkészítő munkákat fel tudják gyorsítani - magyarázta.

Szijjártó Péter közölte: fontos, hogy a két ország között minél több vasúti kapcsolat legyen, ezért most lengyel felvetésre vizsgálják a Budapest és Rzeszów közötti vasúti személyközlekedés újraindításának lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában