Koronavírus

2022.01.04. 17:46

Újabb negyvennyolcezer adag gyermekvakcina érkezett Magyarországra

Ennek köszönhetően minden fennakadás nélkül folytatódhat az 5–11 évesek immunizálása.

Újabb 48 ezer adag, az 5–11 évesek oltásához szükséges Pfizer-állítmány érkezett Magyarországra

– tájékoztatott a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., jelezve: a teljes védettség kialakulásához két dózis szükséges, az első és a második adag beadása között pedig 21 napnak kell eltelnie az 5–11 éves korosztályban is - írja a Magyar Nemzet. 

Mint ismert, az első gyermekvakcina-szállítmány december 13-án érkezett Magyarországra, amely összesen 138 ezer adag, azaz 69 ezer gyermek oltására elegendő vakcinát tartalmazott. Az 5–11 éves, oltásra regisztrált gyermekeket jelenleg is az első vakcinaszállítmányból oltják a kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál. A tájékoztatás szerint azonban

a hónap folyamán összesen 150 ezer Pfizer-vakcina érkezése várható: a kedden megérkezett 48 ezer adag mellett, január 11-én újabb 48 ezer, január 18-án pedig 54 ezer adag Comirnaty-vakcina érkezik Magyarországra.

Ennek köszönhetően minden fennakadás nélkül folytatódhat az 5–11 évesek immunizálása, amelyhez folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap is. A gyermekek számára kialakított oltópont 77 kórházban működik Magyarországon, ahová előzetes internetes regisztráció és időpontfoglalás után lehet vinni a gyermeket. 

A Koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint a Vakcinainfó.gov.hu regisztrációs honlapon a szülők a gyermek adataival és a regisztrációnál korábban még nem használt e-mail-címmel rögzíthetik a jelentkezést. A regisztráció csak abban az esetben érvényes, ha a gyermek már betöltötte az ötödik életévét, egy e-mail-címről pedig csak egy gyermeket lehet rögzíteni. A regisztráció érvényesítése és a megadott adatok hitelességének ellenőrzése egy–három napot vehet igénybe. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők tudnak dátumot foglalni, ahová a gyermek tajszámával és születési dátumával tudnak belépni – magyarázták.

A kormányzati honlapon továbbá kiemelték, hogy a szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné a gyermekét beoltatni.

A házi gyermekorvosoknak kiadott szakmai ajánlás szerint – folytatták – az oltást először a krónikus betegségben szenvedő  gyermekek számára kell biztosítani.

Ha ilyen gyermek nincs a praxisban vagy a szülők nem igénylik a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható az egészséges gyermeknek is. Minden 5–11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt – tették hozzá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában