Emlékezés a kommunizmus áldozataira

2022.02.25. 13:20

Áder János: vigyáznunk kell a szabadságra

Vigyáznunk kell a szabadságra, és vigyáznia kell rá a következő generációknak is - jelentette ki a köztársasági elnök pénteken Budapesten.

Áder János erről azután beszélt a közmédiának, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapján feleségével, Herczegh Anitával mécsest gyújtott az áldozatok emlékére a Terror Háza Múzeum emlékfalánál.

Az államfő felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit a Terror Háza Múzeum a fasiszta és a kommunista diktatúra áldozataira emlékezve. Hozzátette: az első év tulajdonképpen küzdelemmel telt el, mert a 2002-es választások után az is kérdés volt, hogy ebben a formában megmaradhat-e a múzeum.

Áder János kiemelte: 

az elmúlt húsz év világosan bizonyította, az oda látogatók igent mondtak arra, hogy szükség van az emlékezés ezen formájára.

Ez idő alatt hétmillió látogatót fogadott a múzeum, nagyon sok időszaki és állandó kiállítás, konferencia, megemlékezés és kerekasztal-beszélgetés, illetve kiadvány fémjelzi az elmúlt húsz évet - sorolta az államfő, aki úgy értékelt: a múzeum és annak csapata hiánypótló munkát végzett.

Áder János és felesége, Herczegh Anita mécsest gyújtott a Terror Házánál

Forrás: Máthé Zoltán / MTI

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: 

a mai napon különösen fontos emlékeztetni arra, ez a kiállítás és múzeum arról szól, hogy mennyire fontos szabadság. Egy nemzet, egy ország és a magánszemélyek szabadsága - fűzte hozzá. "Különösen ma, amikor egy szomszédos országban háború dúl, fontos ez a figyelmeztetés" 

- hangoztatta az ukrán helyzetre utalva, majd kiemelte: fontos, hogy tudjuk, milyen érték mindannyiunknak, mindenkinek a Kárpát-medencében és mindenkinek az országhatárokon belül a szabadság.

Áder János hangsúlyozta: erre kell vigyáznunk és erre kell vigyáznia a következő generációknak is.

A múzeum minden ez után nyíló kiállítása erre fog figyelmeztetni bennünket, az idősebb generáció tagjait és a fiatalokat is - mondta.

A Terror Háza Múzeum az MTI-vel azt közölte, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja és a múzeum megnyitásának huszadik évfordulója alkalmából számos programmal várják az emlékezőket, érdeklődőket.

Mint ismertették, pénteken a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Hősök falánál egész napos gyertyagyújtással emlékeznek a kommunista megtorlás áldozataira, az esti órákban pedig fényfestés lesz látható a múzeum falán. Pénteken 10 és 18 óra között állandó kiállításuk előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható. A közelmúltban megnyílt, A legmodernebb magyar nő című, Slachta Margit előtt tisztelgő időszaki kiállítás szintén ingyenesen tekinthető meg pénteken - írták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában