Tűrhetetlen megnyilvánulások

2022.03.14. 09:38

A náci karlendítéssel pózoló Z. Kárpát botránya nem az első, a Jobbik tele van antiszemitákkal

A Jobbik nem számolt le a náci, antiszemita múlttal, jelenleg is ilyen politikusok alkotják a pártot.

Nem egyedi és elszigetelt példa a Jobbikban Z. Kárpát Dániel esete, akiről kiderült: náci karlendítéssel pózolt és korábban a zsidók magyarországi térfoglalásáról is értekezett – olvasható az Origo cikkében.

A pártban ma is vezető tisztséget betöltő politikus mellett maga a pártelnök, Jakab Péter is antiszemita kijelentéseket tett, mint ahogy Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő is listázni akarta a zsidó képviselőket. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításából látható, hogy a Jobbik nem számolt le a szélsőséges múltjával. Azaz, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal minden további nélkül befogadta az antiszemita Jobbikot.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy jelenleg is antiszemita, náci „romantikára” fogékony politikusok vannak a Jobbikban, hiszen a párt jelenlegi elnöke is tett antiszemita, rasszista kijelentéseket.

A Hír TV 2019-ben mutatta be azt a felvételt, amelyen Jakab Péter nevetgélt Pörzse Sándor zsidózó viccén egy 2010-es miskolci lakossági fórumon. A felvételen az látható, ahogy Jakab a miskolci Jobbik akkori elnökeként a háttérben állva derült azon, hogy Salamon László KDNP-s politikus nevével és vélt származásával szórakoztatta a hallgatóságot Pörzse. A Jobbik elnöke ugyanabban az évben egy tiszalúci lakossági fórumon a börtönviszonyokról értekezve beszélt a „kiválasztott néphez tartozó” bűnözőkről.

A következőket mondta: 

Ha bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci Dolce Vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni, és neki még ahhoz is joga van... nehogy már! Egy bűnözőnek joga van...

Jakab Péter asszisztense sem mentes az antiszemita megnyilvánulástól. Hajnády Kristófról még 2014-ben füzesabonyi jobbikos képviselőjelöltként derült ki, hogy az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva.

Hajnády Kristóf az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva
Forrás: Facebook

A fotókat nem is titkolta, ő maga tette közzé a Facebook-oldalán.

Judapestező, tetűcsúszdásokat emlegető jelölt

A 2020-as szerencsi időközi választáson Jakab Péter a baloldali összefogással karöltve az antiszemitizmusáról ismert Bíró Lászlót indította.

A Jobbik politikusa korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon. A tarcali szállodák izraeli vendégeit tetűcsúszdásoknak nevezte, egy másik alkalommal pedig Judapestnek nevezte Budapestet.

Később egy olyan, a Kuruc.infón megjelent írást osztott meg a profilján, amelyben a szerző nyíltan dicsérte Hitlert és a Harmadik Birodalmat.

Gyöngyösi listázta volna a zsidó képviselőket

A Jobbik Európai Parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton is egy súlyos antiszemita-botrányáról vált ismertté.

A politikus 2012-ben megkérdőjelezte a magyarországi holokausztáldozatok számát, illetve az „izraeli térhódítással" kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte a zsidók nemkívánatosak Magyarországon, az év végéhez közeledve pedig az Országgyűlésben részletezte, hogy szerinte ajánlatos lenne listázni a zsidó származású képviselőket. Az eset kapcsán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere később azt válaszolta a Hír TV műsorvezetőjének kérdésére, hogy szerinte zsidó képviselőket listázni nem nácizmus. Nem véletlenül mondta ezt Karácsony: akkor már a Gyurcsány vezette baloldal azt szervezte, hogy a szélsőséges Jobbikot is beveszik maguk közé. És be is vették.

A Duna-parti cipőkbe köpött a jobbikos képviselő

Emlékezetes, Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője 2015-ben beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton. 

Kulcsár később Biboldó bérencének nevezte azokat a pártokat, amelyek hajlandóak megemlékezni a zsidó áldozatokról, és kamukasztnak nevezte a holokausztot.

A Jobbik éveken át kitartott mellette, 2019-ben még az akkori pártelnök, Sneider Tamás is védelmébe vette Kulcsárt, mondván, hogy bocsánatot kért tettéért és lemondott parlamenti mandátumáról, és ez elég ahhoz, hogy tiszta lappal indulhasson. Végül 2020-ban kizárták a Jobbikból.

Náci karlendítés és rasszista viccelődések

Sneider Tamás egyébként maga is érintett volt szélsőséges megnyilvánulásokban, például 2017-ben az esküvői fotózásukon felesége náci karlendítéssel pózolt. A Hír TV birtokába jutott felvételek szerint az egykori szkinhedvezér lakodalmán voltak rasszista és homofób viccelődések is. Az eseményen megjelentek a párt vezető személyiségei.

Ez csak egy bohóckodás volt egy privát rendezvényen

– így védekezett később Sneider, aki szerint az esküvőjükön történtek miatt sem ő, sem felesége nem tekinthető nácinak, hiszen egy baráti körben megejtett karlendítés és rasszista vicceken való nevetgélés nem esik a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába.

Hitlerrel pózolt a polgármester

Farkas Péter Barnabás tavaly októberben kénytelen volt lemondani az alpolgármesteri posztról Ózdon, miután kiderült, hogy a jobbikos politikus 2018-ban egy katowicei múzeumlátogatáson kart lendítve pózolt egy zsidóellenes feliratokkal kidekorált épülethomlokzat előtt.

A náci ostoba „romantika” nem áll messze volt főnökétől, a jelenleg is ózdi polgármester Janiczak Dávidtól sem. Janiczakról még 2014 őszén került elő egy fotó, amelyen Hitlernek öltözött férfival pózolt. A polgármestert a Hír TV-ben megkérdezték, miért készült a fénykép, mire azt válaszolta: nem azért fotózkodott vele, mert egyetért Hitlerrel, hanem a hasonlóság miatt – ha egy Elvis- vagy George Bush-hasonmással találkozott volna, akkor vele is készült volna közös fotó.

A műsorvezető rákérdezett arra, hogy érzi-e Bush és Hitler közt a különbséget, erre Janiczak azt felelte, hogy nem ebben a műsorban kell elemezni, hogy George Bush hány ember haláláért felelős.

Végül egy év elején nyilvánosságra került botrányt is érdemes felidézni. A Drót.info írta meg januárban, hogy Kesztyüs Attila, a Jobbik Somogy megyei régiós igazgatója, Steinmetz Ádám képviselőjelölt kampányfőnöke a közösségi oldalán közzétette „A fényes gomb” című szöveget.

Az írás az utóbbi idők egyik legvisszataszítóbb zsidóellenes összeesküvés-elmélete, amely – a vérvádat leszámítva – felvonultatja az összes antiszemita toposzt. A szöveg alaptétele szerint a „dögkeselyűvé” változó, „jellemtelen” és „pénzt szimatoló” zsidó üzletemberek titokban Magyarország ellopására szövetkeznek.

Mivel az Egyesült Államok közel-keleti érdeklődése alábbhagyott, ezért Izraelnek vége, a zsidók pedig az új cél-országot hazánkban találják meg

– olvasható a posztban.

Z. Kárpát Dániel és Jakab Péter mellett Kesztyüs Attila példája is azt igazolja, hogy a Jobbik nem számolt le a náci, antiszemita múlttal, jelenleg is ilyen politikusok alkotják a pártot.

Borítókép: Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik elnöke (k), mellette Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnök, fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában