Vizsgálatok indultak

2022.03.16. 15:57

A rendőrség is nyomozhat Cseh Katalinék cégügyeiben

Feljelentést tett a rendőrségen a Közbeszerzési Hatóság a Cseh Katalinékhoz is köthető cégháló ügyében – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. A hatóság szerint a hálózathoz sorolható három vállalkozás úgy hangolta össze magatartását, hogy azzal megszegte a közbeszerzés szabályait és bűncselekményt követett el. Közben költségvetési csalás miatt a NAV is nyomoz.

Újabb feljelentés született a Cseh Katalinék családi vállalkozásához is köthető cégháló kétes ügyei miatt – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma.

Információnk szerint a Közbeszerzési Hatóság – amely az adóhivatal, a versenyhatóság és az uniós csalás elleni hivatal mellett szintén vizsgálatot indított az érintett cégek pályázatai kapcsán – a múlt héten ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál.

Úgy tudjuk, a rendőrségnek címzett beadványában a hatóság a közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban versenyt korlátozó összehangolt magatartás elnevezésű bűncselekmény gyanúját nevezte meg. A törvény szerint ezt a tettet az követi el, aki a közbeszerzés eredményének befolyásolásáért megállapodik az árak, a díjak és más szerződéses feltételek rögzítéséről, netán a piac felosztásáról, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza.

Információnk szerint a feljelentés előzménye az volt, hogy a KH februárban adatokat kért az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, valamint a Gazdasági Versenyhivataltól. A két szervezet át is adta a rendelkezésére álló információkat, ezek alapján pedig felmerült, hogy a céghálóhoz sorolható Holotech Hungary Kft., a Mondat Kft. és a Fernside Trading Ltd. összejátszottak egymással. A cégkivonatok alapján a Holotech Hungary tulajdonosa a Holotech Switzerland AG, melynek vezető tisztségviselője megegyezik a Fernside Trading többségi tulajdonosával.

Így a Holotech Hungary olyan gazdasági szereplőtől kért ajánlatot, melynek tulajdonosa és vezető tisztségviselője megegyezik a saját tulajdonosának cégvezetőjével.

Értesüléseink alapján a Közbeszerzési Hatóságnál az is szemet szúrt, hogy a Holotech Hungary Kft. és a Mondat Kft. azonos telephelyen, nevezetesen Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt találhatók, valamint hogy a cégek ugyanazt a személyt alkalmazzák könyvelőként.

Úgy tudjuk, a Köszbeszerzési Hatóság szerint ezek az információk felvetik annak gyanúját, hogy az érintett társaságok úgy hangolták össze magatartásukat, hogy azzal bűncselekményt követhettek el.

 

Ez történt eddig Cseh Katalinék botrányában

  • A Cseh Katalinékhoz köthető cégháló ügyeivel tavaly nyáron, az Anonymus-álarcos alak közlései nyomán kezdett foglalkozni a magyar sajtó.
  • A hivatalos és más nyilvános adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy a cégháló tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot.
  • Cseh Katalin érdemi magyarázatot nem adott a történtekre, ellenben sajtóperekkel fenyegette az őt kérdező riportereket. Helyreigazítási eljárások nem indultak, több hatóság ugyanakkor vizsgálni kezdte a fényt kapó ügyeket.
  • Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a hatóság tavaly házkutatást is tartott. Az adónyomozók az idei év elején azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt. A NAV-osok – egyebek mellett – körbeszámlázás nyomaira is bukkantak.
  • Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz.
  • Januárban helyszíni kutatással egybekötött vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal. A több uniós pályázatot is áttekintő GVH szerint a cégháló működése kapcsán felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja. Emellett pedig az, hogy az ügy szereplői bűnszervezetként működhettek: a résztvevők speciális munkamegosztás mentén, folyamatosan, üzletszerű módon, rendszeres haszonszerzés céljából követhették el bűncselekményeiket.
  • Cseh Katalinék céges ügyei nem csak a magyar hatóságoknak adnak munkát: Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő az uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt még tavaly megkereste az Európai Csalás Elleni Hivatalt, az OLAF pedig meg is kezdte a vizsgálódást.
     

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik EP-listavezetőjével közösen tartott EP-választás: az Európai Unió jövőjéről című sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaháza előtt 2019. május 6-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában