Ukrán válság

2022.03.01. 17:15

Kijevi katonai célpontokat bombáznak az oroszok, újabb szankciókról döntött az EU (videó)

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni háborújában kedden folytatta a főváros, Kijev és a keleti Harkiv ostromát, valamint műholdképek tanúsága szerint egy több mint 60 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tart Kijev felé – jelentették hírügynökségek.

Cikkünk frissül!

Döntött az EU: betiltják az orosz állami médiumok sugárzását és kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT-ből

A huszonhetek megállapodtak kedden este abban, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt betiltják az RT és a Szputnyik orosz állami médiumok sugárzását az Európai Unió területén, és hogy kizárnak "bizonyos orosz bankokat" a nemzetközi pénzátutalásokhoz használt kommunikációs rendszerből, a SWIFT-ből - jelentette be a francia EU-elnökség.

 A tagállamok nagykövetei abban is megállapodtak Brüsszelben, hogy európai entitások nem vehetnek részt az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által finanszírozott projektekben - olvasható a francia EU-elnökség Twitter-üzenetében.

Ezek a büntetőintézkedések már szerdán életbe lépnek, közvetlenül azután, hogy megjelennek az unió közlönyében. A hivatalos közlöny részletezni fogja a büntetendő bankokat.

A SWIFT rendszernek mintegy 300 orosz bank a tagja. Meg nem nevezett diplomáciai források szerint hét orosz bankról van szó, de a legnagyobb, a Sberbank nincs köztük. Az RT-t és a Szputnyikot mind az éterből, mind az internetről kitiltották.

Több mint 100 millió forint gyűlt össze eddig a Jónak lenni jó segélyakcióban

Már több mint 100 millió forint érkezett a nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára az ukrajnai háború miatt bajba jutottak megsegítésére - hangzott el kedden a közmédia Jónak lenni jó! Magyarország összefog című tematikus műsorában.

A közmédia rendkívüli adománygyűjtő műsorában egész héten naponta bemutatják azokat a felajánlásokat, amelyekkel Magyarországon segítik a háborús övezetből érkezőket.

A nemzeti adományvonalra, a 1357-re és a 11711711-22222222-es számlaszámra érkezett összeg elérte a 100 millió forintot. A külföldi utaláshoz külön számlaszám - HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000 - érhető el, amelyen eddig 64 millió forint gyűlt össze.

A nagyobb segélyszervezeteket külön is lehet támogatni, erről a szervezetek honlapján tájékozódhatnak az adakozni szándékozók és a szerveztek segélyvonalai is élnek.

Mint elhangzott, 

a legnagyobb igény jelenleg szállásra és ellátásra mutatkozik. Azok, akik a háborús övezetből érkezők részére szállást és ellátást szeretnének felajánlani, a Máltai Szeretetszolgálat [email protected], [email protected] e-mail címére küldjék el üzenetüket.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója elmondta: az MTVA adománygyűjtő kampányt szervezett a dolgozói körében, amelyre nagyszámú felajánlás érkezett, ezeket hamarosan a határhoz szállítják.

A műsor vendége volt Ugron Zsolna író, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője is, aki elmondta, hogy jelenleg két kárpátaljai édesanyának és három kisfiúnak nyújt menedéket otthonában. 

Felidézte, hogy erdélyi magyarként egykor ő maga is megélt hasonló helyzetet, kiskamaszként élte át, milyen megérkezni valahova néhány bőrönddel.

A műsorban elhangzott, hogy egyházak, vállalkozások, civil szervezetek és magánemberek egyaránt felajánlották segítségüket az Ukrajnából menekültek számára. Ezek között példaként megemlítették, hogy a ferences közoktatási intézményekben egy héten át tárgyi felajánlásokat fogadnak, i Balassagyarmaton gyűjtés indult, amelynek eredményeként több mint 5 millió forint értékű adományt szállítottak Vásárosnaményba.

 

Lekapcsoltak egy rádió- és egy tévéállomást az oroszok

Korlátozta a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor).

A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz "rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai különleges hadműveletéről".

A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett.

Lakóházakat és játszóteret is bombáztak 

Borodyanka városában, Kijev tartományban:

Lukasenka szerint 2-3 nap alatt mozgósíthatók a fehérorosz egységek

Fehéroroszország egyetlen katonai egysége sem hagyta el a támaszpontját, de veszély esetén az országot két-három nap alatt mozgósítani lehet 

- jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető kedden a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint.

Lukasenka a BelTA-nak azt is kijelentette, hogy Oroszországtól  újabb Sz-400-as légvédelmi rendszert akar, amelyet Minszktől nyugatra telepítenének. Ilyen típusú rakétarendszer már hadrendben áll az ország délkeleti részében, az ukrán határ közelében.

Lukasenka előzőleg ismételten kijelentette, hogy az Ukrajnában folyó háborúban nem vesznek részt fehérorosz katonák. Egyes médiajelentések szerint viszont fehérorosz katonákat láttak a Fehéroroszországgal szomszédos Csernyihiv megyében.

Óriási robbanás rázta meg Harkivot

Döbbenetes videó terjed a Twitteren: állítólag Harkivban készült és egy kedd esti óriási robbanást örökít meg. Egyes hírek szerint egy ukrán lőszerraktárat érhetett találat. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg a valódiságát.

Az ombudsmani hivatal irodát nyit a magyar-ukrán határ közelében

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a nap folyamán Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon személyesen tájékozódott az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek fogadásának körülményeiről, és még hatékonyabb támogatásuk további lehetőségeiről.

A megyei rendőr-főkapitányságon folytatott szakmai egyeztetésen részt vettek mások mellett a rendőrség, a kormányhivatal és a katasztrófavédelem képviselői, valamint a térség országgyűlési képviselője is - tették hozzá.

"Kiemelten fontosnak tartom, hogy ezekben a rendkívüli időkben is személyesen kövessem nyomon az aktuális helyzetet, egyúttal folyamatosan azon dolgozunk munkatársaimmal, hogy minél több embernek közvetlenül is jogi és humanitárius segítséget nyújtsunk" - írták az ombudsmant idézve.

Ennek érdekében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amely az ENSZ nemzeti emberi jogi intézménye, 

rövidesen ideiglenes területi irodát nyit az érintett határszakasz közelében, ahol kollégáik személyesen segítenek majd, például az ügyintézésben, jogi tanácsadásban, emellett a hivatal honlapján és közösségi oldalán közölt, rendszeresen frissülő információkkal biztosítják a háború elől menekülők tájékozódását 

- jelentette be Kozma Ákos.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala mindezzel egyidejűleg adománygyűjtést indít az Ukrajnából, a háború elől menekülők megsegítésére - áll a közleményben.

 

Amerikai és kanadai önkéntesek is harcolnak Ukrajnáért

 Amerikai és kanadai önkéntesek jelentkeztek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi nemzetközi felhívására, hogy a létrehozandó nemzetközi alakulatban az orosz katonai csapatok ellen harcoljanak Ukrajnában - jelentette az amerikai sajtó.

A több ezer nemzetközi önkéntes között van több tucat amerikai és kanadai, köztük egy texasi programozó és egy brit-kolumbiai szakács is.

A washingtoni és az ottawai kormány döntése értelmében ezek az országok nem küldenek katonai csapatokat Ukrajnába - az esetleges világháború elkerülése érdekében -, ám az amerikai és a kanadai önkéntesek arról nyilatkoztak, az ukránok kitartó ellenállása indította őket arra, hogy jelentkezzenek. Sokan közülük úgy gondolják, hogy végsősoron a demokratikus jogaik kerülhetnek veszélybe saját hazájukban, ha nem tesznek semmit Európa megvédése érdekében.

 

Joe Bidennel tárgyalt az ukrán elnök

Mintegy félórás telefonbeszélgetést folytatott Volodomir Zelenszkij ukrán államfő és Joe Biden, amerikai elnök. A Reuters közlése szerint a felek Oroszország elleni szankciókról is egyeztettek. 

Az Egyesült Államok állandó segítséget nyújt Ukrajnának a biztonság, a gazdaság és a humanitárius segélyek terén egyaránt

 - jelentette ki az egyeztetést követően Biden elnök. A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint a két elnök arról is beszélt, hogy "az Egyesült Államok folyamatosan támogatja Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben". Mint fogalmaztak: "a vezetők megvitatták, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel közösen hogyan dolgozik Oroszország elszámoltathatóságán, többek között olyan szankciók bevezetésével, amelyek már most is hatással vannak az orosz gazdaságra".

A közlemény szerint a telefonos megbeszélésen szó esett arról is, hogy "Oroszország fokozza a támadásokat Ukrajnában a civilek által látogatott helyszínek ellen is". Példaként említették a keddi  bombatámadást az egyik kijevi holokauszt-emlékmű közelében. A Fehér Ház egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője szerint a két vezető alig több mint 30 percig beszélt egymással.

Zelenszkij Twitter-bejegyzésben erősítette meg, hogy kedden beszélt Bidennel az Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségről. 

A lehető leghamarabb meg kell állítanunk az agresszort. Köszönjük a támogatást!

 - fogalmazott az ukrán elnök.

Biden és Zelenszkij alig egy hét alatt háromszor beszélt egymással telefonon.

Körül akarják zárni Mariupolt az orosz erők

Megszakadt az áramszolgáltatás a Donyec megyei Mariupolban kedden, az egyik orosz támadás után - közölte Pavlo Kirilenko, a megyei közigazgatás vezetője. A stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötővárost az orosz erők körül akarják zárni. "Mariupol és Volnovaha a miénk. A két városra nehezedik az ellenség nyomása, de tartják magukat. Mariupolban elvágták az áramvezetéket, a városban nincsen áramszolgáltatás" - írta Facebook oldalán Kirilenko.

A kormányzó szerint az északabbra fekvő, húszezer lakosú Volnovaha nagy részét lerombolták. A félmilliós Mariupolt már kedden teljesen körül fogják zárni - figyelmeztetett Eduard Baszurin, a donyecki szakadár erők parancsnoka az orosz Rosszija-24 televízióban.

A parancsnok állítása szerint csapatai lehetővé teszik a polgári lakosok kimenekítését "két humanitárius folyosón" át. Hozzátette, hogy szerdáig hagyhatják el a várost.

 

Az oroszok szerint az Orosz Föderációt kell megvédeni a Nyugat katonai fenyegetésétől

Az ukrajnai orosz "különleges művelet" (az oroszok így nevezik az Ukrajna elleni háborút - a szerk.) számára a legfontosabb Oroszország megvédése a Nyugat katonai fenyegetésétől - jelentette ki Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője egy keddi parancsnoki videokonferencián.

"A legfontosabb számunkra az, hogy megvédjük az Oroszországi Föderációt a katonai fenyegetéstől. Ezt a fenyegetést a nyugati országok teremtették, amelyek megpróbálják felhasználni az ukrán népet az országunk elleni küzdelemhez" - tette hozzá.

 

Zelenszkij: a tűzszüneti tárgyalásokhoz Oroszország állítsa le az ukrán városok bombázását!

Oroszországnak le kell állítania az ukrán városok bombázását ahhoz, hogy tartalmi tárgyalások kezdődhessenek a tűzszünetről 

- jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters globális hírügynökségnek Kijevben adott interjúban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökForrás: AFP

Az ukrán államfő repüléstilalmi övezet bevezetését sürgette a NATO-tagállamoktól az orosz légierő megállítására, mondván, hogy ez mindössze óvintézkedés lenne, amely nem hivatott az észak-atlanti szövetséget belesodorni a háborúba.

Zelenszkij megerősítette, hogy nem hagyja el a fővárost az orosz csapatok előrenyomulásának ellenére sem. Kijelentette, hogy Ukrajna jogilag kötelező biztonsági garanciákat fog követelni, ha a NATO elzárkózik attól, hogy tagállamai közé fogadja.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kedden arról beszélt az Ukraina-24 televíziónak, hogy Ukrajna szükség esetén nem zárja ki egy megelőző csapás lehetőségét Fehéroroszország ellen, amelynek területén orosz csapatok állomásoznak.

 

A britek követik az oroszok mozgását

A brit védelmi minisztérium Twitter-oldala újabb térképet adott ki az eddigi és várható orosz csapatmozgásokról Ukrajnában. Ezek szerint, amint elesik Harkiv, Poltava felé indulnak meg az orosz egységek. A védelmi minisztérium már korábban is pontos adatokat közölt, még a háború előtt ismertették, hogy Putyin három oldalról támadja majd Ukrajnát. 

Ukrajnai férfiak a fagyos Tiszán átgázolva szöktek Romániába

Kedd reggel óta 11 ukrajnai férfi gázolt át Máramarossziget térségében a Tisza fagyos vizén Romániába - közölte a Digi24 hírtelevízió a román határrendészet szóvivőjére hivatkozva.

Az első négytagú csoport hajnalban lépett be Romániába, a második, héttagú csoport a déli órákban. Mindkét csoportot katonaköteles ukrajnai férfiak alkották, akik az ukrajnai hadiállapot miatt törvényesen nem hagyhatták el az országot.

A határrendészet szóvivője szerint az ukrajnai férfiak menedéket kértek. A hatóságok kórházba szállították őket, majd segítettek nekik, hogy menedékért folyamodjanak Romániában.

Az ukrán-román határ átkelőhelyein továbbra is csak hosszú várakozás után lehet belépni Romániába. A határátkelő-helyeken nők és gyermekek, valamint idős férfiak menekülnek a háború elől.

Az Antena3 hírtelevízió tudósítója közel háromnapos sorbaállás után jutott át gépkocsijával hétfőn a szeretvásári határátkelőhelyen.

A határátkelők ukrán oldalán torlódó tömegnek román önkéntesek szállítanak vizet és élelmiszert. A Romániába érkező menekülők többsége egynapi pihenés után folytatja az utazást Nyugat-Európa felé.

 

Magyarországra érkező menekülteket kérdezett a Mediaworks stábja az orosz-ukrán háború borzalmairól

Hétfőn már érezhető volt Budapesten a menekülthullám, hiszen a Keleti és a Nyugati pályaudvarra is sokan érkeztek olyanok, akik a háború elől menekülnek Ukrajnából. A Mediaworks Hírcentrum stábja kedden a Keleti pályaudvaron járt, ahol a Máltai Szeretetszolgálat szakterületi vezetője arról számolt be, hogy a hétfői hullám után érezhetően kedden már kevesebben érkeztek. A helyszínen egyébként rengeteg önkéntes van, akik segítik az ide érkezőket, továbbá sok felajánlás is érkezik civilektől, volt olyan is, aki egy lakást ajánlott fel a rászorulóknak. Több Ukrajnából érkező menekült is a Mediaworks Hírcentrum kamerája elé állt, annak ellenére, hogy voltak, akik nem mertek nyilatkozni, mert félnek.

Találat érte a kijevi tévétornyot, öt ember meghalt

Az orosz erők eltalálták a kijevi tévétornyot az ukrán belügyminisztérium szerint. A közösségi médiában többen azt írták, hogy már nem fogják a televíziós adásokat - írja a Sky News.  

Öten meghaltak, további öt ember pedig megsérült a támadásban. 

A mentések folytatódnak a helyszínen - írja az Interfax-Ukraine.

Kijevi katonai objektumok ellen készülő csapásra figyelmeztetett az orosz védelmi minisztérium

Csapást fog mérni az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők kijevi technikai objektumaira és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpontra nagypontosságú fegyverekkel - figyelmeztetett kedden az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szerint a cél az Oroszország elleni információs támadások megszakítása.

"Felszólítjuk az ukrán nacionalisták által az Oroszország elleni provokációk végrehajtására szerződtetett ukrán állampolgárokat, valamint az átjátszó csomópontok közelében lakó kijevi lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat" - hangzott a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában