Ukrán válság

2022.03.12. 17:58

Varga Mihály: zavarmentes a be- és kiléptetés a magyar-ukrán határátkelőhelyeken

Biztonságos, emberséges beléptetés a menekülteknek és soron kívüli kiléptetés a segélyszállítmányoknak, ez jellemzi a magyar-ukrán határátkelőhelyeket – jelentette ki a pénzügyminiszter szombaton Záhonyban, miután látogatást tett a záhonyi határkirendeltségen.

Varga Mihály elmondta, Ukrajnából február 24. óta több mint 200 ezer menekült kelt át a két ország közös határszakaszán, a háborús helyzet ellenére a beléptetés nyugalomban és szervezetten zajlik, a cél pedig az, hogy az érkezőket minél humánusabban és gyorsabban be tudják léptetni Magyarországra.


A tárcavezető emlékeztetett, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, amelyben komoly szerepet kapnak a határokon szolgálatot teljesítő pénzügyőrök. A magyar vámhivatal rögtön a konfliktus első napján kidolgozta a könnyített vámkezelési eljárást, ami nagy segítség a menedékkérőknek, ugyanis az újfajta eljárás – a vámmentesség segítségével – rendkívül gyors beléptetést tesz lehetővé – hangoztatta.


Mára olyan gyakorlatot sikerült kialakítani a magyar-ukrán határon, amelyet más uniós országok is alkalmaznak és használnak, „ezzel egy jó példát tudunk mutatni más országok számára” – fogalmazott Varga Mihály.


Hangsúlyozta, a magyar-ukrán határállomásokon keresztül eddig több mint 1500 segélyszállítmány lépett ki Ukrajnába, ezeket a pénzügyőrök soron kívül és gyorsan léptetik ki Magyarországról, hogy minél hamarabb célba érjenek. Az ilyen szállítmányok ügyintézése gyors, egyszerű és adminisztráció nélküli, mert egy szóbeli nyilatkozat is elegendő – tette hozzá.


Varga Mihály megerősítette, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb a kormány számára, amely arra törekszik, hogy lehetőség szerint fegyverek ne mozoghassanak befelé az országba és kifelé Ukrajnába sem.


Volt már arra példa, hogy ilyen típusú behozatalt akadályoztak meg a pénzügyőrök – jegyezte meg Varga Mihály. A miniszter kifejezte reményét, hogy a menekültként az országba érkezők tiszteletben tartják a magyar jogszabályokat és jelentik, ha fegyver van náluk, mivel ebben az esetben minden ezzel kapcsolatos szankciót és intézkedést el lehet kerülni.


Emellett a magyar kormány célja az is, hogy semmiféle fegyverszállítmány ne kerülhessen át Magyarországról Ukrajnába – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Borítókép: Varga Mihály sajtótájékoztatót tart a magyar-ukrán határon 2022. március 12-én (Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában