Mennyit fizetünk?

2022.07.14. 15:38

Továbbra is hatalmas segítség marad a rezsicsökkentés

Egy átlagos családnak tízezreket takarít meg a rezsicsökkentés, amely továbbra is védi a háztartásokat a brutális piaci áraktól.

Az orosz–ukrán háború és az elhibázott szankciós politika következményei megrengetik egész Európát. Drasztikusan emelkednek az árak, nyakunkon az energiaválság – írja a Magyar Nemzet. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett, és még nem látszik a folyamat vége. Ami biztos: az Orbán-kormány ilyen körülmények között is megvédi a rezsicsökkentést, de ezen a területen változtatásra kényszerült. 

A hatósági árszabályozás azonban továbbra is mindenkinek fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig, a háztartások háromnegyedét továbbra is száz százalékban védi a 2013 óta működő intézkedés.

Továbbra is hatalmas segítség marad a rezsicsökkentés
Forrás: Magyar Nemzet

 Azaz: a nagyobb energiafogyasztóknál – amely a háztartások egynegyedét jelenti – az átlagfogyasztásig szintén érvényes lesz a rezsicsökkentés, kizárólag a többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni. 

Nagyon fontos döntés a kormánytól, hogy a nagycsaládosoknál ezentúl is megmarad a kedvezményes fogyasztási limit, az érintetteknél a korlát magasabb, 2359 köbmétert jelent. Ráadásul minden gyermek után plusz háromszáz köbméter kedvezményes gázfogyasztásra jogosultak ebben a körben. 

Ha a számokat nézzük, akkor azokból kiderül, hogy egy átlagfogyasztó ma havonta 7750 forintot fizet az áramért. Ez az összeg a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi költsége most 15 833 forint. Ez az árszabályozás nélkül 131 444 forint lenne. 

Összességében ez azt jelenti, hogy az átlagfogyasztásig mindenki továbbra is havi mintegy 159 ezer forintot, míg éves szinten 1,9 millió forintot spórol meg a rezsicsökkentés fenntartásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában