Robbanások hallatszottak

2022.08.27. 12:03

Heves harcok törtek ki a líbiai fővárosban az éjszaka folyamán

Címkék#tripoli

Illusztráció/A líbiai nemzeti egységkormányhoz kötődő közös erők 2022. augusztus 16-án a bezárt Tripoli Nemzetközi Repülőtéren

Forrás: AFP

Fotó: Mahmud Turkia

Heves harcok törtek ki a líbiai fővárosban az éjszaka folyamán, amelyek szombat reggelig tartottak, a rivális frakciók heves lövöldözést folytattak, és több nagy robbanás hangja hallatszott.

Az összecsapások Tripoli belvárosában zajlottak, a líbiai kormány irányítása körüli politikai patthelyzet közepette, amely miatt az elmúlt hetekben egyre több fegyveres csoport mozgósította embereit a főváros környékén.

Az interneten megosztott képek és videók a városközpontról azt mutatják, hogy katonai járművek száguldoznak az utcákon, harcosok lövöldöznek, és helyi lakosok próbálják eloltani a tüzet. A felvételek hitelességét a Reuters brit hírügynökség nem tudta független forrásokból ellenőrizni.

A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium nem nyilatkozott azonnal a harcokról, illetve az esetleges áldozatokról.

A kialakult patthelyzetben az ország nemzetközileg elismert átmeneti, nemzeti egységkormány, élén Abdulhamid Dbeibah kormányfővel áll szemben a Fathi Basaga vezette rivális kormánnyal, amelyet a keleti székhelyű parlament támogat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének missziója a héten óva intette a feleket minden olyan kísérlettől, amely a vitát erőszakkal próbálja megoldani.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában