Ismétlődik a történelem

2022.08.10. 07:59

Ismét exlex állapot alakult ki a Jobbikban

Hiába a jobbikos logó a szeptemberi újpesti időközi választás ellenzéki jelöltjének szórólapján, a párt nem lehet jelölőszervezet, mivel hivatalosan még mindig Jakab Péter a párt elnöke. Legutóbb 2020-ban volt hasonló helyzetben a Jobbik, akkor saját emberüket nem tudták hivatalosan jelölni – írja a Magyar Nemzet.

Szolnok, 2019. május 24. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetõje (j) és Jakab Péter képviselõjelölt a párt szolnoki kampányzáró rendezvényén 2019. május 24-én. MTI/Kovács Tamás

Nem tudja a Jobbik hivatalos jelölőszervezetként támogatni Újpesten a szeptemberi időközi választáson induló Maholányi Zsolt LMP-s jelöltet, aki Kanász-Nagy Máté megüresedett helyén indul, mivel a párt elnöke hivatalosan még Jakab Péter. A Bíróság.hu-n megtalálható adatok szerint Gyöngyösi Márton még a Jobbik alelnöke, ahogy egyébként a tavaly decemberi párton belüli állítólagos szexuális erőszak áldozatának élettársa, Szilágyi György is alelnökként van bejegyezve a Jobbik bírósági nyilvántartása szerint. A dokumentum alapján Jakab önálló képviseleti joggyakorlása 2022. június 30-án szűnik meg, de a megszűnés tényleges időpontja nincs bejegyezve.

Azaz a pártban egy exlex állapot alakult ki ismét, miután az elnökcserét a hivatal még nem jegyezte be. Jakab Péter hiába a Jobbik elnöke még papíron, hivatalosan ő már nem ír alá semmit, Gyöngyösi Márton pedig még nem rendelkezik aláírási joggal. Ezért a jobbikos logók az elkövetkező időszakban várható időközi választási jelöltek neve alatt igencsak megtévesztők, a párt ugyanis hivatalosan nem lehet jelölőszervezet.

Ismert, két éve, a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson a Jobbik már belefutott ebbe a helyzetbe, akkoriban Jakab Péternek nem volt még képviseleti joga, így kérdéses volt, megjelenhet-e a Jobbik mint jelölőszervezet a judapestező Bíró László mellett a szavazólapon. Akkor megtámadták a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Gyöngyösi Márton és Jakab Péter / MTI / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában