Kinek fáj jobban?

2022.08.22. 17:24

Zúgolódnak az osztrák politikusok, szerintük a szankciós politika megbukott

Címkék#v4na

A jelenleg a zöldekkel kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) berkeiben is egyre többen hangoztatják, hogy újra kellene gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát, mert a jelek szerint az jobban árt az európai embereknek, mint az oroszoknak.

Thomas Stelzer

Forrás: APA/AFP

Fotó: Martin Juen

Folyamatosan kellene vizsgálni az Oroszország elleni szankciók hatékonyságát – jelentette ki egy interjúban Thomas Stelzer (ÖVP) felső-ausztriai kormányzó. 

A politikus szerint Ausztria már most is nehéz helyzetben van, ezért nyilvánvaló, hogy a szankciókat újra kell gondolni. 

Stelzer leszögezte, hogy támogatja a büntetőintézkedéseket, de figyelembe kell venni időnként a hatásait is – írja a V4NA hírügynökség.

“Minket itt helyben megválasztottak és kijelöltek a feladatokra, hogy gondoskodjunk a lakosságunkról” – emelte ki a kormányzó. Ausztriában az ÖVP és a Zöldek kormánykoalícióját fekete-zöld koalíciónak is nevezik. Korábban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nevű jobboldali, ellenzéki párt is élesen bírálta az elhibázott szankciós politikát, az ÖVP-s kormányzó szavaira pedig így reagált:

“Az ÖVP kezd zúgolódni az orosz szankciók miatt. A feketék körében túl mély a félelem, hogy ősszel energiahiány lesz, és senki nem tudja vagy nem akarja elmagyarázni a lakosságnak, hogy erről maga a fekete-zöld koalíció tehet”.

Axel Kassegger, a párt külpolitikai szakértője szerint ennek ellenére Karl Nehammer kancellár semmit sem tesz, márpedig “egy olyan kormány, amely nem gondol elsősorban Ausztriára és polgáraira, semmit sem ér” – tette hozzá, majd megjegyezte hogy a kormány a tétlenséggel a saját országa ellen cselekszik.

Számunkra azonnal világos volt, hogy ezekkel a szankciós csomagokkal csak magunkat lőhetjük lábon. Amit ez az EU-hoz kötődő ÖVP művel a zöldpárti háborús uszítókkal együtt, az egyszerűen borzalmas! Amit az ÖVP és a Zöldek elérnek, az csak annyi, hogy őrült inflációba csúszunk és elfogynak a fűtéshez szükséges energiaforrások.

Kassegger egyúttal arra is célzott a közleményben, hogy valójában nem is Karl Nehammer a valódi vezető Ausztriában és úgy véli, hogy a mostani kormánnyal az ország semmire sem megy.

Itt az ideje, hogy új választásokkal véget vessünk ennek a több mint szomorú és államkárosító látványosságnak. Egy olyan kormány, amely mindössze 35 százalékon áll a közvélemény-kutatásokban, egy egész országot taszít kegyetlen káoszba, és szegénységbe és kétségbeesésbe taszítja az embereket – nem köszönöm!

– fogalmazott a jobboldali politikus. A napokban az FPÖ azt is követelte, hogy állítsák le a katonai célú tranzitot Ausztriában. Az év eleje óta eddig 443 katonai szállítmányt vittek keresztül Ausztrián, a legtöbb szállítmány valamelyik NATO-országból indult és olyan katonai felszerelést tartalmaztak, amelyet Ukrajnában használnak – köztük nehézfegyvereket és lőszereket. Walter Rosenkranz szerint

a tény, hogy Ausztria a háborúban álló felek katonai logisztikai központjává válik, nagy mértékben károsítja örökös semlegességünket, és végső soron ahhoz vezet, hogy semlegességünket nemzetközileg már nem tartják tiszteletben és nem fogadják el. Mindez biztonsági kockázattal is jár, amelynek Ausztria a szövetségi kormány és a szövetségi elnök opportunista magatartása miatt ki van téve. Ez egy olyan fejlemény, amely alkotmányos rendelkezéseinket és az abban rögzített örökös semlegességet figyelembe véve nem fogadható el

– fogalmazott, aki szerint az osztrák kormány egyértelműen odaáll valamelyik fél oldalára az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusban, holott az országnak ilyen szempontból semlegesnek kellene maradnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában