Egyszerűen

2022.09.29. 11:42

Így úszhatja meg Kovács Béla a fegyházat

Sem az unió intézményei elleni kémkedés, sem az unió kárára elkövetett költségvetési csalás nem létezik az orosz jogban, így nem fogják kiadni hazánknak Kovács Bélát. Főleg nem, ha ráadásul orosz állampolgár is. A jogerős elmarasztaló ítélet ellen az Alkotmánybíróságon keresnek jogorvoslatot, egyfelől az ügy menet közbeni titkosítása, másfelől két uniós okirat miatt.

Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Jelen állás szerint borítékolható, hogy Kovács Béla nem fog bevonulni az ötéves fegyházbüntetése letöltésére Magyarországon. Az unió intézményei elleni kémkedés, az unió kárára elkövetett költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen elítélt egykori jobbikos EP-képviselő két hete még azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy Moszkvából Budapestre jön a harmadfokú tárgyalásra, majd egy hete úgy nyilatkozott, a munkahelye – az egykor kémképzőnek is tartott Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO) – nem engedi el egy hétre.

Azóta utolérhetetlen, még az ügyvédjének is. Egyes hírek szerint akár a Krímben is bujkálhat. Végül távollétében ítélték el jogerősen. 

Jelenleg az ítélet írásba foglalása zajlik, ugyanis írásos ítélet kell ahhoz, hogy kiküldjék Kovácsnak a börtönbehívót. Nemzetközi elfogatóparancs kezdeményezésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, kibocsátására a büntetés-végrehajtási bíró jogosult.

Már a börtönbehívó kézbesítése is gondot okozhat, hiszen hivatalosan nem ismert Kovács Béla moszkvai címe, a magyarországi lakcímén pedig jelenleg nem lakik senki. A Pilisben lévő házába címezhetik a behívót, ám ha nem veszik át, akkor ismét ki kell küldeni, és kétszeri sikertelen kézbesítés után kézbesítettnek tekinthető.

A nemzetközi körözés alapján az orosz hatóságoknak kell lépnie, ha egyáltalán Oroszországban van Kovács és nem valamelyik közép-ázsiai országban, vagy éppen a Krímben, ahol 2014-ben EP-képviselőként nemzetközi megfigyelő volt az elszakadásról döntő választáson, és mindent rendben talált. Jelenleg azonban háborús térségnek tekinthető. Itt Kovácsot megtalálni reménytelen vállalkozásnak tűnik.

A nagyobb probléma ennél, hogy az oroszok, ha ki akarnák adni, jogilag nem tehetnék meg.

Egyfelől Kovács egyes hírek szerint orosz állampolgár is, saját állampolgárait pedig nem adja ki Oroszország. 

A teljes cikket itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában