Tragédia

2022.09.15. 12:43

Már csaknem 1500 halálos áldozata van a pakisztáni árvíznek

A katasztrófavédelem információi szerint az országot sújtó áradásokban eddig 1486-an haltak meg, a halálos áldozatok között van 530 gyerek. Magyarország segítséget nyújt a rendkívül nehéz helyzetben levő országnak.

Gyerekek állnak a monszunesők okozta áradásban szétmállott vályogházuk ajtajában a dél-pakisztáni Kvambar Sahdadkot körzetben 2022. szeptember 6-án TI/AP/Faríd Hán

Forrás: MTI/AFP

Fotó: Faríd Hán

Már csaknem 1500-ra emelkedett a halálos áldozatok száma Pakisztánban az áradások következtében. A katasztrófavédelem információi szerint eddig 1486-an haltak meg, a halálos áldozatok között van 530 gyerek.

A júniusi monszun okozta, korábban nem látott hevességű árvíz következtében több település teljesen víz alá került az ország déli részén, az anyagi károkat 30 milliárd dollárra becsülik. Az elmúlt hetekben a hatóságok barikádokat és gátakat alakítottak ki, hogy távol tartsák az áradatot a kulcsfontosságú létesítményektől, mint például az áramelosztóktól és az erőművektől.

Csütörtökön újra átadtak a forgalomnak egy autópályaszakaszt a déli Szindh tartomány és Kvetta város között. Az autópálya hetekig járhatatlan volt az árvíz miatt, így a segélyek szállítására sem tudták eddig használni. A hatóságok egyes helyekre csak helikopterekkel és hajókkal tudták eljuttatni segítséget.

Baludzsisztán tartományban több millió ember számára sikerült az áramszolgáltatást is helyreállítani.

A klímaváltozás okozta heves monszunesőzés és a június óta tartó áradások miatt 

a dél-ázsiai ország területének mintegy harmada került víz alá, 391 milliméter eső érte a területet, ami az utóbbi 30 éves átlag 190 százalékos emelkedését jelenti. A legsúlyosabban érintett Szindh tartományban 466 százalékos emelkedésről számoltak be.     

A külügyminisztérium jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségekből és az Egyesült Államokból is érkeznek humanitárius segélyt szállító repülőjáratok.

Magyarország segít

Amint azt korábban írtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma találkozott Qamar Javed Bajwa pakisztáni vezérkari főnökkel, akivel megállapodtak abban, hogy hazánk támogatást nyújt a rendkívüli áradások miatt nehéz helyzetben levő országnak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában