Ukrán válság

2022.10.25. 06:10

Ferenc pápa felajánlotta a Vatikán közvetítését Ukrajna és Oroszország között

Közvetítésünk az Oroszország és Ukrajna között folyó háború 244. napjáról.

Egy nő megsérült épületek közelében sétál Velyka Olekszandrivka városában, amely a Herson régióban található, ahol az ukrán erők visszavették az irányítást, miután Ukrajna ellentámadást indított az orosz erők ellen az ukrajnai Herszon megyében 2022. október 24-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Metin Aktas

Ukrán vezérkar: a tüzérség több orosz katonát megölt Herszon megyében

Az ukrán erők célzott tüzérségi csapást mértek a Herszon megyei Kajiri településen állomásozó orosz csapatokra, megerősített információk szerint 

legfeljebb harminc orosz katona életét vesztette, és több mint százan a romok alatt rekedtek

 - számolt be az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében.

A katonai vezetés hozzátette, hogy a herszoni régióban lévő Hornosztajivkában felrobbant egy orosz lőszerraktár. 

A detonáció után sok mentőautót észleltek, de a károkról, illetve az áldozatok számáról nem tudtak információt közölni.

A vezérkar beszámolt arról, hogy a nap folyamán az ukrán légierő 15 csapást mért az ellenfélre. Találat ért 12 orosz fegyverkoncentrációs területet, két megerősített állást, valamint légvédelmi rakétarendszerek pozícióit, a légvédelem pedig lelőtt egy drónt. Az ukrán jelentés szerint az orosz erők kedden három rakéta- és 11 légicsapást, továbbá több mint 25 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.

Ferenc pápa felajánlotta a Vatikán közvetítését

Ferenc pápa kész közvetíteni az ukrajnai konfliktus rendezésében, és felajánlotta, hogy 

a Vatikán lehetne a házigazdája Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfő tárgyalásának

 - közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva kedden Leonyid Szevasztyjanov, az óhitű ortodox keresztények nemzetközi szövetségének elnöke a katolikus egyházfővel folytatott beszélgetésére hivatkozva.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő korábban bejelentette, hogy Moszkva üdvözli Emmanuel Macron francia elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy a közvetítési erőfeszítésekbe be lehetne vonni Ferenc pápát és az amerikai vezetést is.

MACRON, Emmanuel; FERENC pápa
Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Vatikánban 2022. október 24-én
Forrás: MTI/EPA/Vatikáni média

"Peszkov reakciója mutatja, hogy Oroszország elfogadhatónak tartja Ferenc pápa személyét tárgyalófélként. Valamilyen elmozdulásra van szükség, valószínűleg mindenekelőtt orosz részről. A pápa megerősítette nekem, hogy kész közvetítőként fellépni, és felajánlotta, hogy a Vatikán szívesen lenne a tárgyalások helyszíne, első körben Zelenszkij és Putyin között. Ezeket Ferenc pápa, Zelenszkij és Putyin részvételével kerekasztal-tárgyalások formájában tartanák, amelyeket az egyházfő moderálna. Az elnökök megvitathatnának olyan témákat, mint a tűzszünet, valamiféle csapatszétválasztás, később terítékre kerülhetnének globálisabb ügyek is" - mondta Szevasztyjanov.

A vallási vezető elmondta, hogy 

Ferenc pápa egy konferenciát is javasolt a tárgyalások után, amelyre az ukrán és orosz fél mellett az Egyesült Államok és az európai országok képviselői is hivatalosak lennének. Mint mondta, ez egyfajta európai biztonsági konferencia lenne, amelyen a felek megegyezhetnének a biztonság valamiféle új formájáról. 

"A Vatikán megfelelő infrastruktúrával rendelkezik Rómában ahhoz, hogy bármilyen formátumú konferenciát meg tudjon rendezni területén" - tette hozzá.

Ukrán figyelmeztetés a csecsen vezetőnek: az ő népét is veszélybe sodorhatja Oroszország

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azt tanácsolta kedden Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek, hogy fegyveresei hagyják el Ukrajnát, védjék meg inkább szülőföldjük függetlenségét, mielőtt Oroszország ismét érdekeltté válik annak elpusztításában.

"Mielőtt túl késő nem lesz, hagyják el Ukrajnát, és harcoljanak Icskéria függetlenségéért. Ez volna a legjobb garancia arra, hogy Oroszország másodszorra nem törli el Dzsohár (Groznij) városát a föld felszínéről. Ha nem pusztítják el az Oroszországi Föderációt, visszatérnek, hogy újra csecsen nőket és gyermekeket öljenek meg" - írta a Twitteren Danyilov.

Az ukrán parlament október 18-i ülésén határozatot fogadott el, amelyben elismerték az Icskériai Csecsen Köztársaságot Oroszország által megszállt területként, és elítélték a csecsen nép ellen a csecsenföldi háborúkban elkövetett népirtást.

Figyelmeztették a külföldön élő ukránokat

A most külföldön tartózkodó ukránoknak tavaszig nem szabad hazatérniük, mondta Irina Verescsuk, Ukrajna ideiglenesen megszállt területei reintegrációját felügyelő miniszter.

Ilyen amerikai légvédelmi rendszert kaphat Ukrajna

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy régi Hawk légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának a rakétatámadások és a drónok elleni védekezéshez.

Áramszünetekre készülnek Kárpátalján

Vészleállási ütemterv alkalmazására figyelmeztet a Zakarpattyaoblenerho megyei villamos- és távhőszolgáltató vállalat. Több település is áramszolgáltatás nélkül maradt kedd délután – tudatta a Kárpátalja.ma.

 Az ukrán energiaszektor jelentős megrongálása miatt elengedhetetlenné vált az ország megyéinek időszakos áramtalanítása – derül ki a közlésből. 

A menetrendről előzetesen nem fogják tájékoztatni a lakosokat 

– írják. 

Az Ukrenerho állami energiaszolgáltató utasítására hajtják végre a lekapcsolásokat, amelyeket 15 percen belül meg kell valósítaniuk. A visszakapcsolás is ugyanígy történik, így a kárpátaljai szolgáltató sem tudja, hogy meddig tart majd egy-egy áramszünet.

Drónokat lőtt le az ukrán légvédelem Mikolajiv felett

Orosz Geran-2/Shahed drónokra lő az ukrán légieró Mikolajiv felett, állításuk szerint hármat lőttek le közülük.

Zelenszkij: megsemmisült az energetikai infrastruktúra több mint egyharmada

Oroszország megsemmisítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát - mondta Volodomir Zelenszkij ukrán államfő kedden egy berlini konferencián, amelyet az ország újjáépítéséről rendeztek.

CASSIS, Ignazio; VÁRHELYI Olivér; VON DER LEYEN, Ursula; MORAWIECKI, Mateusz; SCHOLZ, Olaf; SMIHAL, Denisz
Csoportkép az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencia résztvevőiről Berlinben 2022. október 25-én
Fotós: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

Az Európai Bizottság és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport közös szervezésű nemzetközi konferenciájára videón bekapcsolódó ukrán államfő kiemelte, hogy nem lehet megvárni a háború végét az újjáépítéssel, hanem minél hamarabb hozzá kell fogni mindannak helyreállításához, amit  Oroszország "szisztematikusan lerombolt".

Mint mondta, az Ukrajnát támogató országok katonai segítségnyújtása már olajozottan működik, de az újjáépítést szolgáló erőfeszítéseket is szervezett mederbe kell terelni. Az együttműködés megszervezésére ki kell alakítani egy "platformot", és az átláthatóság érdekében az adományozó országok képviselőire kell bízni a helyreállítási alapok felügyeletét.

Arról is gondoskodni kell, hogy Ukrajna megkapja a költségvetési kiadások fedezéshez szükséges forrásokat. Ez 38 milliárd dollárt jelent 2023-ban - húzta alá Volodomir Zelenszkij.

A donyecki régiót lövik az oroszok

Hét civil meghalt, három megsebesült a donyecki régió nyolc települését ért támadásokban. Az oroszok tegnap tizenöt támadást indítottak a régióban – írta a The Guardian.

Az AP jelentése szerint a támadásokra akkor került sor, amikor az oroszok offenzívát indítottak a stratégiai fontosságú Bakhmut és Avdivka ellen. Az ukrán rendőrség szerint a csapások 19 lakóépületet semmisítettek meg.

Üzent a csecsen hadúr

Ramzan Kadirov csecsen hadúr a Telegramon üzent az ukránoknak, mint mondta, a feléjük kilőtt gránátokért cserébe városokat törölnek el, hogy az ukránok megértsék, eszükbe se jusson feléjük lőni.

Több mint 16 ezer polgári áldozat

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint az október 23-i állapot alapján Oroszország Ukrajna elleni háborújában legalább 6374 civil halt meg, és legalább 9776-an megsebesültek. Az ügynökség megjegyzi, hogy a tényleges számok ennél valószínűleg jóval magasabbak.

Lelőttek egy orosz helikoptert

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy a Déli Légi Parancsnokság légvédelmi rakétaegységei október 24-én megsemmisítettek egy Ka-52 helikoptert Herszon megyében. Ez a harmadik Ka-52, amelyet az ukrán Déli Légi Parancsnokság lőtt le októberben.

Autóbomba robbant egy orosz tévénél

Autóba rejtett pokolgép robbant Melitopolban, egy orosz tévécsatorna előtt, a robbanásban öt ember megsebesült – írta a The Guardian. Az áldozatok civilek, és az orosz ZaTV alkalmazottai. A robbantásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Vlagyimir Rogov, az oroszok által kinevezett zaporizzsjai terület tisztviselője azt mondta, terrortámadás történt, a robbanás ereje 2 kilogramm TNT-nek felelt meg.

492 ezer férfit sorozhattak be az oroszok

A házasságkötések számának ugrásszerű növekedéséből a Mediazona független orosz média által készített statisztikai elemzés arra utal, hogy valószínűleg körülbelül 492 000 férfit soroztak be a hadseregbe azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én bejelentette 300 000 fős "részleges mozgósítását".

Nukleáris szakértőket kértek

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete a következő napokban arra készül, hogy ellenőröket küldjön két ukrán helyszínre, miután Kijev szakértői misszió küldését kérte, hogy cáfolja meg azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna "piszkos bomba" bevetését tervezi.

Orosz csapatmozgások

Oroszország új katonai egységeket hoz Herszonba, miközben a város védelmére készül az előre törő ukrán ellentámadással szemben - közölte az ukrán védelmi hírszerzési igazgatóság vezetője. Kirilo Budanov azt is mondta, hogy Oroszország csak körülbelül két héttel lassítja az ukrán csapatok előre nyomulását délen, ha felrobbantja a Herszon melletti kahovkai vízerőmű gátját.

Váratlanul Ukrajnába érkezett a német államfő

Váratlanul Ukrajnába érkezett Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden: a politikusnak ez az első hivatalos látogatása Kijevben, amióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát - jelentette be közleményben a német elnöki hivatal.

Steinmeier Kijevbe érkezését követően azonnal megszólalt a légiriadót jelző sziréna hangja.

"Fontos számomra, hogy a drónokkal, rakétákkal és bombákkal végrehajtott légitámadások idején kifejezzem szolidaritásomat az ukrán néppel" - hangoztatta érkezése után a német elnök.

A német államfő úgy fogalmazott: örömmel tekint a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és az ukrán néppel történő kijevi találkozó elé, hogy képet alkothasson a háborús hétköznapokban zajló életről.

A találkozó előtt Steinmeier a fehérorosz határhoz közeli észak-ukrajnai kisvárosba, Korjukivkába látogat, amelyet a háború elején elfoglaltak az orosz csapatok. A mára felszabadított település vezetékei megsemmisültek, ezért a német állam segítséget nyújt a település energetikai infrastruktúrájának újjáépítéséhez.

"Azt üzenem Ukrajna népének: számíthatnak Németországra. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát: katonai, politikai, pénzügyi és humanitárius segítséget nyújtunk" - tette hozzá.

A katonai támogatás mellett az elnöki látogatás felhívja a figyelmet a háborúban megsérült vagy megsemmisült ukrajnai áramhálózat, vízvezetékek, távfűtési vezetékek és egyéb polgári infrastruktúra felújításának vagy újjáépítésének szükségességére, lehetőleg még a tél beállta előtt - hangsúlyozta a német államfő.

"Minél több a támogatás, annál könnyebb lesz átvészelni a telet, és együtt építeni Ukrajna európai jövőjét" - mutatott rá a német elnök.

Steinmeier korábban kétszer is készült már Ukrajnába, de az utazás mindkét alkalommal meghiúsult. Áprilisban Lengyelország és a balti országok elnökeivel szeretett volna ellátogatni az országba, de akkor úgy nyilatkozott, hogy személye és jelenléte "láthatóan nem kívánatos Kijevben". Steinmeiert korábban többször érték ukrán bírálatok azért, mert német külügyminiszterként Kijev szerint túlságosan közeli viszonyt ápolt Oroszországgal. Múlt hétre tervezett ukrajnai látogatását biztonsági aggályok miatt kellett elhalasztani.

Több mint tízezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából

Magyarország területére 2022. október 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 5463 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4788 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 173 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 24-én 25 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Herszoni férfiak foghatnak fegyvert

Minden Herszonban maradt férfit arra szólítottak fel az oroszok, hogy csatlakozzanak egy újonnan alakult helyi milíciához. A Telegramon a megszálló hatóságok azt mondták, hogy a férfiaknak „lehetőségük van" területi védelmi egységekhez csatlakozni, ha úgy döntenek, hogy szabad akaratukból Herszonban maradnak.

A civilek kényszerítése arra, hogy egy megszálló hatalom fegyveres erőinél szolgáljanak, a genfi ??egyezmények megsértésének minősül.

Minden civilt evakuálásra utasítottak

Az orosz erők a jelek szerint visszavonulni készülnek a Dnyeper folyó keleti partjáról, elrendelték a civilek újbóli evakuálását, és megalapozták Herszon városának esetleges elvesztését. Az előre nyomuló ukrán ellentámadás miatt a hétvégén minden civilt azonnali evakuálásra utasítottak.

Kontrollálatlan eszkaláció

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azt mondta nyugati kollégáinak, hogy az ukrajnai háború a "kontrollálatlan eszkaláció" felé tart. Eközben bizonyítékok utalnak arra, hogy a Kreml mérlegeli, hogyan reagáljon egy újabb várható harctéri vereségre a kulcsfontosságú déli város, Herszon körül.

Oroszokat tartóztattak le Norvégiában

Újabb két oroszt, egy 30 év körüli férfit és nőt tartóztattak le Norvégiában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy lefényképeztek egy katonai létesítményt Észak-Norvégiában, Bjerkvik közelében. Az elmúlt hetekben több orosz állampolgárt vettek őrizetbe Norvégiában, köztük egy négy fős társaságot, akiket Közép-Norvégiában láttak fényképezni fotózási tilalom hatálya alá tartozó tárgyakat. Azóta elengedték őket.

Kényszerszerződések

Az orosz megszállók továbbra is nyomást gyakorolnak a Zaporizzsja Atomerőmű ukrán személyzetére – közölte az ukrán hadsereg. Azzal vádolják Moszkvát, hogy munkaszerződés aláírására kényszerítették a dolgozókat a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalattal.

Túlélni a telet

Az ukrán elnök szerint történelmük legnehezebb telére készülnek. A hideg mellett azzal is meg kell küzdeniük, hogy fenntartsák partnereik maximális mozgósítását a szabadságharc érdekében, és nem engedni, hogy Oroszország megtörje a globális demokráciapárti koalíciót.

8 hónapja kezdődött a háború

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij felidézte, hogy nyolc hónapja kezdődött a háború. Az ukrán elnök szerint megvédték Ukrajna függetlenségét, lépésről lépésre pedig felszabadítják az ukrán területeket is. Úgy látja, hogy Ukrajna megtörte a "világ második legerősebb hadseregét", Oroszország pedig elveszti korábbi világhatalmi pozícióit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában