Keresik az okot

2022.10.12. 10:42

Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

Azt egyelőre nem tudják, mi okozta a szivárgást a vezeték északi ágának egyik szálán, az északnyugat-lengyelországi Zurawice közelében, a műszaki szolgálatok mintegy ezer négyzetméter területű kiömlést próbálnak felszivattyúzni - közölte szerdán a lengyel média.

A Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió szerint a szivárgást már kedd este észlelték. A PERN lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat szerdai közleménye szerint 

az eset a Németországba tartó vezetékszakasz két szálának egyikét érinti.

 "Jelenleg az incidens okai ismeretlenek, a sérült szálon viszont leállt az olaj továbbítása" - írták.

A helyszínt biztosítják tűzoltók és rendőrök a délnyugat-lengyelországi Zurawice környékén 2022. október 12-én, miután szivárgást észleltek az orosz nyersanyagot szállító Barátság kőolajvezetéken 
Fotós: Roman Zawistowski / Forrás: MTI/EPA/PAP

 

Katarzyna Krasinska, a PERN szóvivője a médiának elmondta: megszokott üzemmódban működik a csővezeték lengyelországi infrastruktúrájának többi része, beleértve a tengermelléki szakaszt is, amelyen a tartályhajókkal Lengyelországba érkező nyersolajat Németországba továbbítják.

A szivárgást a Barátság vezeték északi szakaszán, Plocktól 70 kilométerre észlelték
Forrás: Vg.hu/MW

Karol Kierzkowski, a lengyel tűzoltóság szóvivője szerda reggel újságíróknak azt mondta: a kiömlés helyszínén, egy kukoricaföldön továbbra is keresik a szivárgás helyét. A szóvivő szerint a baleset lakóépületektől távol történt, de környezetvédelmi kárt "biztosan okozott".

A Barátság vezeték déli ágán augusztus közepén szüneteltek az Oroszországból a közép-európai országokba tartó szállítások. Az ukrán Ukrtransznafta akkor leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az ellenértékét az orosz féltől.

Az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett európai uniós szankciók orosz kőolajszállításokra is vonatkoznak, az egyik kivételt ez alól a Barátság vezeték déli ágán, Szlovákiába és Magyarországra is irányuló szállítások képezik. 

Lengyelország és Németország bejelentések szerint az év végéig függetlenedne az orosz olajimportról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában