Izrael

2022.11.10. 19:46

Netanjahu megkapta a parlamenti többséget kormányalakításához

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke megkapta a kneszet képviselői többségének, a 120-ból 64 honatyának a támogatását új kormánya megalakításához - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Benjámin Netanjahu

Forrás: MTI/AP

Fotó: Maya Alleruzzo

 

A kneszet honatyáinak többsége Netanjahut javasolta az ország új kormányának megalakítására Jichák Hercog államelnöknek, és ezért Hercog vasárnap várhatóan felkéri az új - Izrael harminchetedik - kabinetjének létrehozására.

 

Hercog az utóbbi napokban konzultációkat tartott a pártok képviselőivel arról, hogy melyik politikust bízza meg a kormányalakítással. Netanjahu mellett Jaír Lapid felkérését is javasolták, de csak pártjának, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista pártnak 24, a múlt keddi választásokon a parlamentbe bejutott képviselője.

A következő kormányról szóló szerdai egyeztetéseken Hercog arra figyelmeztetett, hogy "az egész világ aggódik" a radikális jobboldali Itamar Bengvir esetleges bevonása miatt az új kormánykoalícióba.

Bengvir a belbiztonsági miniszter tárcájára tart igényt. 2007-ben elítélték arabok elleni rasszista uszítás, valamint az Izrael és az Egyesült Államok feketelistáján szereplő Meir Kahane tanításait követő Kach mozgalom támogatása miatt. Kahanét 1990 novemberében egy New York-i szállodában meggyilkolta egy egyiptomi-amerikai dzsihadista.

Itamar Bengvir csütörtökön Meir Kahane emléke előtt tisztelgett meggyilkolásának 32. évfordulóján.

"Nem titok, hogy én nem Kahane rabbi vagyok, nem támogatom az összes arab deportálását, és nem fogok törvényeket hozni a nemek szerinti külön strandokról, bár az biztos, hogy fellépünk és mindent megteszünk azért, hogy a terroristákat kiutasítsuk az országból, valamint Izrael zsidó jellege, a telepek és zsidó identitása érdekében" - mondta Bengvir.

A Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt élén álló Bengvir a Palesztin Hatóság feloszlatását szeretné elérni, emellett azt is, hogy zsidók imádkozhassanak az Óvárosban található Templomhegyen, ahol a status quo -t rögzítő jelenlegi egyezmények szerint csak a muzulmánok gyakorolhatják hitüket.

Jarív Levin, a Likud koalíciós tárgyalásokkal megbízott politikusa korábban kijelentette, hogy pártja a következő izraeli kormány gyors megalakítására törekszik. A választásokon győztes, Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömb pártjai előzőleg közölték, hogy az igazságszolgáltatási rendszer reformjára, a fegyverhasználati szabályok megváltoztatására, a vallási reformok visszaállítására, a műanyag csomagoló és tálalóeszközök megemelt adójának visszacsökkentésére, és drágábbá tett cukros üdítőitalok korábbi árának helyreállítására törekednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában