Nemzetközi szintű botrány

2022.12.16. 07:57

Nyomozás indult: a Jobbik a DatAdat segítségével befolyásolhatta a választást

A Jobbik a DK-val közösen a Bajnai Gordon féle DatAdat Kft. kapcsolatrendszerén keresztül lobbizhatott a Facebooknál a konkurens pártok kárára a 2019-es európai parlamenti választásnál - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Bajnai Gorgon

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági és korrupciós bűncselekmények elleni főosztálya a Jobbik, illetve a Jobbik balliberális társai ellen – közölte Toroczkai László, aki szeptemberben tett feljelentést, miután tudomására jutott, hogy a 2019-es európai parlamenti választásnál a választás rendje elleni bűntettet követhettek el a Mi Hazánk Mozgalom rovására.

Toroczkai szerint Szabó Gábor, a Jobbik volt pártigazgatója 2019 májusában utasította a közvetlen munkatársait, hogy szervezetten jelentsék a Facebook-oldalát.

A hozzá eljuttatott bizonyítékokból kiderült, egy DK-s kapcsolaton keresztül mindezt előre megbeszélték a Facebook egyik magas szintű munkatársával. Hangsúlyozta akkor: mindez már nemzetközi szintű botrány, hiszen a közvetítő cég a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Kft. volt.

A bizonyítékokból kiderült az is, hogy a DK és a Jobbik a DatAdat Kft. kapcsolatrendszerén keresztül intézte el mindezt a Facebooknál, ami szerinte felveti a külföldi, akár az amerikai titkosszolgálat megjelenését is egy magyarországi választási kampányban.

Toroczkai szerint 2019 májusában egy Fókusz nevű közvélemény-kutató csoport nevében több tízezer választópolgárt hívtak fel egy géphanggal, hogy a Kétfarkú Kutya pártra és a Mi Hazánk Mozgalomra ne szavazzanak, mert két százalékon állnak, nem jutunk be az EP-be, így az elveszett szavazat. A hang Kiss Zoltán Imre hangja, aki Szabó Gábor közvetlen alkalmazottja, ennél az ügynél szintén felmerülhet a DatAdat segítsége. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Címkék#Jobbik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában