Baloldali pozícióharc

2022.12.03. 08:16

Újabb vereséget szenvedett a Momentum Gyurcsányéktól

A Demokratikus Koalíció világosan megüzente; kizárólag másodhegedűsként számít Orosz Annáékra.

László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

„Látom, hogy most van a bejelentések ideje, ezért én is tájékoztatom Önöket, hogy a 2024- es önkormányzati választáson újra elindulok”

– írta hétfőn délután közösségi oldalán Újbuda DK-s polgármestere. A spontánnak tűnő Facebook-poszt egy régóta húzódó baloldali pozícióharc újabb állomása is egyben. Az országgyűlési választások óta ugyanis újra érzékelhető a Gyurcsány Ferenc vezette DK előretörése a baloldalon. Ennek a nyomulásnak egyedül a Momentum kísérelt meg többé-kevésbé ellenállni. Eddig – írja a Magyar Nemzet.

Emlékezetes pillanata volt az összefeszülésnek, amikor májusban a Fővárosi Közgyűlés aktuális ülése elmaradt, mert a Momentum nem akarta támogatni a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettessé való kinevezését. A két baloldali párt között a vita már akkor is a XI. kerületi ügyekkel kapcsolatban folyt, ezt egy momentumos fővárosi politikus meg is erősítette a Népszavának. Ismert, az országgyűlési választáson két újbudai egyéni önkormányzati képviselő is mandátumot nyert. A XI. kerületi választókörzet egyéni képviselője Orosz Anna lett, Bedő Dávid pedig listáról került be a parlamentbe. Az ügy előzménye, hogy a DK ebben a választókörzetben Gy. Németh Erzsébetet, akkori főpolgármester-helyettest jelölte országgyűlési képviselőnek, aki azonban az előválasztáson súlyos vereséget szenvedett Orosz Annától.

A fejlemények után a DK azzal állt elő, hogy a megüresedett két körzetben akár ők is állíthatnának saját jelöltet, nem lenne automatikus, hogy a Momentum új jelöltjeit támogatják. Ezt nem akarta elfogadni az olimpiaellenes párt, aminek a vége a Fővárosi Közgyűlés elmaradása lett. A szeptemberben megtartott időközi választásokon aztán a baloldal pártjai végül a Momentum két politikusát támogatták, Orosz Anna egykori lágymányosi önkormányzati egyéni körzetét azonban visszanyerte a Fidesz–KDNP, ezzel a Momentum alkupozíciói ismét gyengültek a DK-val szemben.

A DK-s polgármester azt is bejelentette, hogy kabinetfőnöknek felkérte barátját, Molnár Gyulát. Az egykori MSZP-elnök 2002 és 2010 között volt a XI. kerület polgármestere, és hosszú ideig a körzet országgyűlési képviselője is volt. A Kopaszi-gát környékének egyik ingatlanát érintő telekügyben korábban nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám a Kúria végül felmentette.

László Imre bejelentésére reagálva a momentumos Orosz Anna országgyűlési képviselő oldalán egy 11 újbudai önkormányzati képviselő által is aláírt levelet publikáltak, amelyben arra kérik a DK-s polgármestert, hogy vonja vissza Molnár kinevezését.

Orosz Annáék azt is előrevetítették, amennyiben ez nem történik meg, nem garantálják majd a polgármester mögötti baloldali többség fenntartását a decemberi 15-én esedékes testületi ülésen, azonban kérdéses, hogy ezt hogyan fogják kivitelezni a 25 fős képviselő-testületben. László Imre pedig jelezte, hogy kitart döntése mellett.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában