Koronavírus

2023.01.03. 22:35

Peking elfogadhatatlannak tartja a Kínából érkező utasokkal szemben külföldön kötelező tesztelést

Peking elítélte kedden, hogy több mint egytucatnyi ország kötelezővé tette a koronavírustesztek alkalmazását a Kínából beutazókkal szemben, miután a távol-keleti országban példátlanul megnőtt az esetszám.

Védőmaszkot viselő járókelők Peking egyik sétálóutcájában 2023. január 3-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andy Wong

"Bizonyos országok kizárólag Kínából érkező utasokkal szemben léptettek életbe korlátozásokat. Ezek minden tudományos alapot nélkülöznek, és annál inkább elfogadhatatlanok" - jelentette be Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: Peking a "reciprocitás elvének megfelelően ellenlépéseket fog tenni". 

Az elmúlt napokban több mint egytucatnyi ország rendelt el kötelező koronavírustesztet a Kínából érkező utasok esetén, mivel nem bíznak a kínai fertőzöttségi adatok megbízhatóságában, és aggódnak az új vírusváltozatok megjelenése miatt. 

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, India, és Japán mellett a héten Ausztrália és Kanada is hasonló intézkedéseket fogadott el. 

"Meggyőződésem, hogy a mi feladatunk megvédeni a francia állampolgárokat, ezért megköveteljük a tesztelést. Továbbra is így fogunk tenni" - reagált kedden Elisabeth Borne francia miniszterelnök a France Infónak adott interjújában. 

A pekingi külügyi bejelentés alig egy hónappal azután történt, hogy 

Kínában december 7-én váratlanul feloldották az egészségügyi és kijárási korlátozásokat, ami négy hét alatt a koronavírusos betegek és áldozatok számának drámai növekedéséhez vezetett. 

Peking még nem írta elő a külföldi utasok számára a kötelező karantént, de továbbra is negatív koronavírusteszthez köti az országba való belépést, és közel három éve nem ad ki turistavízumot külföldieknek. 

Kína jelenleg a legsúlyosabb járványkitöréssel néz szembe, különösen a 25 milliós lakosú Sanghajban, ahol az elmúlt hetekben a lakosság több mint kétharmada fertőződhetett meg koronavírussal

 - jelentette be a város egyik legnagyobb kórházának vezetője kedden. 

"Jelenleg a koronavírus-járvány igen elterjedt Sanghajban: a lakosság mintegy 70 százalékát érintheti, ami 20-30-szor nagyobb arány, mint az előző, 2022 tavaszi járványkitöréskor" - mutatott rá Csen Er-csen orvos, a neves sanghaji Rujcsin egyetemi kórház igazgatóhelyettese a People's Daily című angol nyelvű kínai napilap egyik blogján. 

A Kína gazdasági fővárosának számító Sanghajban szigorú kijárási korlátozást vezettek be 2022 áprilisától két hónapra, amikor a fertőzöttek száma elérte a 600 ezret, és sokukat karanténközpontokba szállították. 

Az agglomerációval együtt 40 milliós lakosú metropoliszban jelenleg nagyon gyorsan terjed a koronavírus omikron-változata. 

Más kínai nagyvárosokban, például Pekingben, az északi Tiencsinben, a délnyugati Csunkingban vagy a déli Kantonban az egészségügyi hatóságok úgy vélik: túl vannak a járvány csúcsán. 

Csen Er-csen, aki a sanghaji koronavírus-szakértői tanácsnak is tagja, kiemelte: a Rujcsin kórházba naponta 1600 sürgősségi beteget vesznek fel, ami kétszer annyi, mint a kijárási korlátozások feloldása előtti időszakban, és az új betegek 80 százaléka koronavírusos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában