Brutális támadás

2023.01.30. 20:42

Terrorcselekmény gyanúja miatt letartóztatásba került a spanyol sekrestyés gyilkosa

A marokkói férfi múlt hét szerdán támadt rá az egyik algecirasi templomban az esti mise után rendet rakó sekrestyésre. A 65 éves áldozat kimenekült az utcára, de támadója utolérte, és egy bozótvágó késsel végzett vele.

Rendőr egy letakart holttest mellett a dél-spanyolországi Algeciras város San Isidro katolikus templománál 2023. január 25-én este

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: A. Carrasco Ragel

Terrorcselekmény elkövetésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba került a spanyol sekrestyés gyilkosa hétfőn Madridban.

Az ügyben eljáró központi büntetőbíróság szerint az összegyűjtött bizonyítékok alátámasztják, hogy a 25 éves marokkói elkövető tette dzsihadista támadásnak minősíthető, amely „a katolikus egyház hitét valló papok”, és „a Korán előírásait nem követő muszlimok ellen irányult”.

 Joaquín Gadea határozatában kitért arra, hogy a férfi nem volt ismert radikális, a rendőrségi jelentésben szereplő szemtanúk beszámolói szerint az elmúlt egy hónapban következett be gyökeres változás a viselkedésében.

A bíróságon hétfőn tett vallomásából a bíró megállapította: 

az elkövető teljesen tudatában volt cselekedetének, amelyet egyedül hajtott végre, és nem tartozik egyetlen terrorszervezethez sem.

A marokkói férfi múlt hét szerdán támadt rá az egyik algecirasi templomban az esti mise után rendet rakó sekrestyésre. A 65 éves áldozat kimenekült az utcára, de támadója utolérte, és egy bozótvágó késsel végzett vele. Az elkövető ezt megelőzően egy másik közeli templomban is járt, ahol megsebesítette a plébánost. Három másik embernek is sérülést okozott.

A rendőrség nem sokkal később, a támadások helyszínének közelében fogta el. 

Azonosításakor kiderült, hogy illegálisan tartózkodik az országban, a hatóságok nyáron indították meg a kitoloncolását kezdeményező közigazgatási eljárást.

A 120 ezer fős dél-spanyolországi Algecirasban soha nem történt még hasonló támadás.

Mindig békés együttélés uralkodott az itt élő 129 különböző nemzetiség között

– nyilatkozta a történtekről Juan Manuel Moreno, Andalúzia tartomány elnöke.

A helyi muzulmán közösség vezetői arról számoltak be, hogy a támadást követően tagjaikat számos fenyegetés érte.

Francisco César García Magán, a Spanyol Püspöki Konferencia főtitkára azt kérte a nyilvánosságtól, hogy „ne démonizáljanak” egyetlen csoportot sem, ne dőljenek be a provokációnak, ne azonosítsák a terrorizmust egyetlen vallással sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában