Luxus a konferencián

2023.02.17. 11:42

Már 2018-ban, titokban megegyezhetett Katarral a korrupt brüsszeli képviselő

Újabb megdöbbentő tények derültek ki az Európai Parlament több képviselőjét és munkatársát érintő, egyre terebélyesedő korrupciós botrányról.

Pier Antonio Panzeri

Forrás: Amine Landoulsi

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ügy egyik főszereplője, Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista EP-képviselő már 2018-ban együttműködési megállapodást kötött Katarral az Európai Parlament (EP) nevében. De az EP tudta nélkül,

 így az egyezménynek nincs hivatalos nyoma – derül ki a Politico cikkéből

A brüsszeli lap nyomán a Magyar Nemzet azt írja,  a Panzeri-féle megállapodás értelmében „szorosabb kapcsolatot” kell kialakítani a felek között, az egyezmény közös projekteket, a tapasztalatok és a szakértelem megosztását helyezte kilátásba. Így Katar 2019-ben Dohában meg is rendezte az első ilyen konferenciát, amelyet az Európai Parlament logójával is elláttak, s amelynek témája az emberi jogi bűncselekmények büntetlensége elleni harc volt. 

Panzeri ugyanebben az évben, képviselői mandátumának lejárta után alapította meg a Fight Impunity (Harcolunk a büntetlenség ellen) nevű nemkormányzati szervezetet (NGO-t), amelyet a gyanú szerint Katar felhasznált arra, hogy befolyást gyakoroljon az Európai Parlamentre.

 

Egy évvel később, 2020-ban újabb konferenciát szerveztek Dohában, amelyen részt vettek a brüsszeli korrupciós botrány kulcsfigurái: Panzeri mellett Eva Kaili akkori EP-alelnök, Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő és Francesco Giorgi, az EP munkatársa, Kaili élettársa. Őket azóta mind letartóztatták.

 

Jellemző adalék, hogy az első osztályú repülőjegyeket és a helyi Ritz hotelbeli luxusszobáikat természetesek a katariak fizették. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában