Influenza

2023.02.23. 12:19

Terjed a járvány: 54 ezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A múlt héten 54 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében, csütörtökön.

Forrás: Shutterstock

Azt írták: az év hetedik hetében 282 300-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 54 ezer embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. 

Utóbbiak közül a betegek 43 százaléka gyerek, 30,5 százaléka 15-34 éves volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,3 százaléka, 6,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. 

Február 13. és 19. között a főváros és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével valamennyi közigazgatási területen nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. 

A legtöbben Békés, Csongrád-Csanád és Somogy vármegyében fordultak orvoshoz, míg a legkevesebben Pest, Heves és Bács-Kiskun vármegyében. 

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 7. héten kilenc jelentés érkezett öt területről. A megbetegedések Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében egy szociális intézményt, Komárom-Esztergomban egy általános iskolát, Somogy vármegyében egy óvodát, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében egy óvodát és egy általános iskolát, Tolna vármegyében egy óvodát és három általános iskolát érintettek. 

Közölték azt is, hogy 302 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába az elmúlt héten. Az orvosok által beküldött 172 légúti mintából 71-ben az influenza valamelyik típusát, hétnél koronavírust, huszonkettőnél pedig a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. 

Kórházba 275-en kerültek súlyos, akut légúti fertőzés miatt a múlt héten, közülük 31 beteg szorult intenzív ellátásra. 

A 275 beteg 41,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 32,5 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. 

A kórházi ápolást igénylő betegek közül 51 embernél az RSV, 31-nél a SARS-CoV-2 és 30-nál az influenzavírus állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 76,5 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 77,4 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. Az influenza okozta megbetegedés 53,3 százaléka 15 évesnél fiatalabb volt - olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában