Eszközök

2023.03.16. 07:11

Takács Péter: nem a Magyar Orvosi Kamara megszüntetése, hanem a jó betegellátás a cél

Szó sincs arról, hogy olyan, íróasztal mögött ülő bürokraták hoznak döntéseket az egészségügy átalakításáról, akiknek semmilyen rálátásuk sincs – szögezte le a Magyar Nemzetnek adott interjúban Takács Péter államtitkár.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ épületének ünnepélyes átadásán 2023. február 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Takács Péter államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban leszögezte: nem a kamara megszüntetése a cél, soha nem is volt az. A jó beteg- és ügyeletellátás a cél. 

A kötelező tagság intézményét azért kellett megszüntetni, mert a kamara visszaélt a hatalmával, a tagságból való kizárás olyan eszköz volt a köztestület kezében, ami alkalmas volt arra, hogy félelmet keltsen a tagokban, az új ügyeleti rendszerben munkát vállalni kívánó orvosoknak attól kellett tartaniuk, hogy a kamara megvonja az engedélyüket. Ez a fenyegetés már a betegellátást veszélyeztette. Ezért volt a kormány lépéskényszerben. A törvénymódosítás megakadályozza, hogy a kamara visszaéljen a hatalmával - mondta a lapnak az államtitkár. Az ügyben folyó dezinformációs kampány véleménye szerint nem méltó egy köztestülethez, azt pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy a politikai nyomásgyakorlás a betegeken csattan. 

A MOK azon kijelentésére, hogy „nincs jobb- vagy baloldali kamara”, Takács Péter úgy reagált, hogy ez marketingszöveg, amivel egy bizonyos társadalmi rétegre sikerülhet hatást gyakorolni, attól viszont még nem lesz igaz. A kamara elnöke Gyurcsány Ferenc egészségügyi államtitkára volt, aki politikai nyomásgyakorlásra használja a testületet. Arra akarták rávenni az orvosokat, hogy ne vegyenek részt a betegek ellátásában. A kamara kommunikációjában azt is károsnak tartja, hogy szándékosan mossák össze a gyógyítás szabadságát ellátásszervezési kérdésekkel. 

„Az egészségügyi ellátórendszer megerősítését célzó kormányzati elképzelések nem avatkoznak bele a klasszikus bizalmi elven alapuló orvos-beteg kapcsolatba. Az államnak azonban kétségkívül van egy mögöttes felelőssége a korszerű és hatékony egészségügyi rendszer kialakításában, a társadalombiztosítónak pedig az a dolga, hogy minőségi szolgáltatást vásároljon az adófizetők pénzén. Mi ezeknek az elvárásoknak igyekszünk megfelelni akkor, amikor a betegbiztonság előtérbe helyezésével alakítunk át egy-egy területet” – mondta Takács Péter. 

A teljes interjút itt tudja elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában