Újra nevet váltanak

2023.04.02. 10:35

Gyöngyösi Márton bejelentette: jövőben jobbiktalanítják a Jobbikot

A párt vezetője a Soros György által fenntartott liberális hetilapnak, a Magyar Narancsnak egy beszélt arról, hogy a 2024-es választások után a párt jelenlegi, Jobbik–Konzervatívok nevét lecserélik – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az újabb irányváltás háttérében a Soros-egyetem alapítójának, egyben Gyurcsány főszemélyzetisének alakja rajzolódik ki.

Gyöngyösi Márton pártelnök

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Narancs nevű liberális hetilap részvételével tartott háttérbeszélgetésen jelentette be Gyöngyösi Márton, hogy 2024-től nem Jobbik lesz a pártjuk neve. Közismert, hogy évtizedek óta Soros György támogatásaival működik a Magyar Narancs, amelynek kiadójába egy, az amerikai spekuláns által finanszírozott médiaalap még 2014-ben szállt be – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. 

A lap szerint kérdés, hogy a Jobbik-Konzervatívoknak nevező alakulat vezetője miért épp a Soros-közeli liberális hetilapot találta a legmegfelelőbbnek a bejelentésre, ám az előzmények rávilágítanak a részletekre. 

A cikk emlékeztet arra, hogy a Magyar Narancs március 30-ai lapszámában arról írt, hogy a párton belüli forrásaik szerint a Gyöngyösi Márton által vezetett párt a február 25-ei kongresszusán nevet változtatott, de a pártelnök megerősítette a lapnak, hogy 

"a szervezet megújítására elfogadott tervvel arra vállalkoznak, hogy a Jobbik a nevében is szakítani fog saját szélsőséges múltjával." 

 A párt nevét a 2024-es választások után megváltoztatjuk

– mondta később a Magyar Narancsnak Gyöngyösi.

Az már a múlté, ami a 2003-ban alakult párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapító nyilatkozatában az áll, hogy "elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele, összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A Parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni”, mert a 2022-es országgyűlési választásokon a Jobbik a kommunista utódpártból indult erőkkel (MSZP, DK), és különböző liberális pártokkal együtt, közös listával és közös jelöltekkel vett részt az országgyűlési választáson.

A cikkből az is kiderül, hogy az önkormányzati választásokon a Jobbik-Konzervatívok akkor sem indítja pártszínekben a jelöltjeit, ha a velük együttműködő balliberális pártok ragaszkodnak a logókkal való induláshoz. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a tervek szerint a Jobbik 2024-ben a megyei önkormányzati választásokon sem pártlistákkal indulna – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint érdekesség, hogy ki lehet a névváltás hátterében, különösen úgy, hogy ez a személy a mostani bejelentés helyével is összefügghet. A Magyar Narancs szerint ugyanis a Civitas Intézet munkáján alapszik a párt új stratégiája. Közismert, a Magyar Nemzet számolt be először részletesen arról, hogy a Jobbik elmúlt években bekövetkezett fordulatának szürke eminenciása, Teplán István, a Soros-egyetem alapítója. 

Teplán pedig ma már a Civitas munkatársa. A Civitas honlapja szerint Teplán „ügyvezető alelnökként 1992 és 2007 között szolgálta a CEU-t”, de volt a Gyurcsány-féle Kormányzati Közigazgatási Központ főigazgatója is.

Teplán tehát hosszú évekig tevőlegesen is dolgozott a Soros-egyetem gazdasági igazgatójaként a belvárosi épület felépíttetésén és az intézmény átköltöztetésén, ahogy azt a Magyar Nemzet róla és a Jobbikról szóló, 2020-as írásában bemutatta. 

1999. október 6-án a balliberális Népszabadság Transznacionális iskola című cikkében szólalt meg Teplán, sőt a cikk címe is az ő megfogalmazása. Az egyetemet egyébként nem magyarként, hanem az egész régió egyetemeként definiálta az írásban. Teplán egyébként a Forbes 2019 júniusi számában közölt élményei alapján bejáratos Soros György manhattani rezidenciájába és Long Island-i nyaralójába is.

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában