CPAC Hungary 2023

2023.05.01. 12:44

Szánthó Miklós: Magyarországnak, benne az egész hazai jobboldalnak önmagán jóval túlmutató ereje van

Együtt erő vagyunk! – ezzel a mottóval rendezi meg idén újra az Alapjogokért Központ a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemboriját, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) Budapesten. „Úgy kell megvalósítani a szuverenitásunkat, hogy közben globális együttműködéseket építünk, ez a rendeltetése a CPAC Hungarynek is” – mondta Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ főigazgatója a Mandinernek.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

„Számos CPAC volt a múlt évben – rendeztek még Mexikóban és Izraelben is –, viszont a magyarországi az egyedüli európai CPAC, az egyedüli kontinentális összejövetel, ami idevonzza Budapestre a világ jelentős jobboldali szereplőit. De ez nyilván nem az Alapjogokért Központ érdeme: Magyar­országnak, benne az egész magyar jobboldalnak önmagán, az ország formális méretén jóval túlmutató ereje van. Fontos politikai képesség a stratégiai nyugalom, és legalább ilyen fontos a geostratégiai ügyesség: hogy egy országnak legyen geopolitikai elképzelése regionális, de akár globális szerepéről is”– fogalmazott Szánthó Miklós a Mandinernek adott interjújában.

Donald Trump volt amerikai elnök a CPAC Hungary 2022-re küldött videóüzenetet
Fotó: Havran Zoltán / Forrás: Magyar Nemzet

A május 4-én és 5-én tartandó CPAC Hungary főszónokának a szervezők ebben az évben is Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét kérték fel.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója a jobboldal nemzetközi térhódításával kapcsolatban elmondta, egyre több konzervatív szereplő érti meg világszerte, hogy nem szabad a liberálisok „szabályai szerint játszanunk”.

Itt a közös elvi és gyakorlati alapok, ahogy mondtam, megvannak. De valóban, más téren van egy megoldandó házi feladata a nemzetközi jobboldalnak: úgy kell artikulálnunk az esetlegesen különböző geopolitikai érdekeinket, hogy nem szabad elfelednünk, sokkal több az, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt. Ha nem így cselekszünk, csak szívességet teszünk a baloldalnak, amely most sok esetben kávét szürcsölgetve, elégedett mosollyal a szája sarkában nézi például, hogy pár lengyel jobboldali barátunk – akik, vallom, ma is a barátaink – elhiszi azt a sok marhaságot, amit a The New York Times ír rólunk

– jelentette ki. 

A találkozóval kapcsolatban hozzáfűzte: 

az elsődleges cél továbbra is a liberálisok rémálmának valóra váltása, a nemzeti erők nemzetközi együttműködésének megszervezése s a meglévő együttműködés felvillanyozása. 

Szánthó az eseményre érkező vendégekről szólva elmondta, két hivatalban lévő miniszterelnök, két volt miniszterelnök, négy pártelnök, két kongresszusi képviselő, két amerikai tagállami miniszter, volt és leendő szenátorok érkeznek, valamint számtalan képviselő Európából, politikusok, újságírók Dél-Amerikától Izraelig. 

Nem érzem az elszigeteltséget, sem a politikai súly hiányát. Az irigykedést meg a frusztrációt igen – már a baloldal részéről. A magyar jobboldalon nincs semmiféle Amerika-ellenesség

– mondta.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában